Rýže se slávkami po tarantsku
Ingredience
Brambory |
2 ks |
Česnek |
1 stroužek |
Cibule |
200 g |
Mušle slávky |
800 g |
Olej olivový |
80 ml |
Petržel - nať |
60 g |
Rajčata |
200 g |
Rýže jasmínová |
300 g |
Sůl |
5 g |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
60 g |
Víno bílé |
1 dl |
Vývar rybí |
500 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyjeme petrželku a nasekáme ji. Oloupeme stroužek česneku a rozdrtíme ho. Odrhneme slávky a důkladně je omyjeme ve studené vodě. Vložíme je do pánve, přidáme česnek, nasekanou petrželku, bílé víno a olej. Necháme pod pokličkou na středním plameni za občasného zatřesení pánví otevřít.
- Stáhneme pánev z ohně, vyloupejeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a zavřené slávky vyhodíme, scedíme tekutinu z vaření a uschováme. Oloupeme cibule a jemně je pokrájíme. Oloupeme brambory a pokrájíme je na tenké plátky. Rajčata pokrájíme na kolečka. Zapékací nádobu vytřeme olejem, rozprostřeme na dno vrstvu cibule, vrstvu brambor, vrstvu vyloupaných měkkýšů a nakonec rýži. Vše zalijeme bílým vínem, olejem a osolíme. Stejným způsobem postupujeme, dokud nespotřebujeme všechny ingredience. Navrch přidáme směs rajčat, brambor a vyloupaných měkkýšů.
- Vše posypeme nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem, zastříkneme olejem, zalijeme tekutinou z vaření slávek a rybím vývarem. Nádobu vložíme na 30-40 minut do trouby předehráté na 180 °C. Hotový pokrm necháme pár minut odstát. Podáváme horký přímo v zapékací nádobě.