Vichissoise s garnáty
Ingredience
Brambory |
500 g |
Garnát obecný |
300 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mléko polotučné |
500 ml |
Olej olivový |
30 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
60 g |
Pórek |
3 ks |
Sůl |
5 g |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a dáme do mísy. Přidáme olej a po špetce soli a pepře. Vše promícháme a necháme chvíli marinovat. Očistíme pórky a pokrájíme na kolečka. Oloupeme brambory a pokrájíme na kostičky. Omyjeme petrželku a nasekáme.
- V hrnci osmažíme na kolečka nakrájené pórky. Přidáme brambory a osmažíme. Přilijeme 1/2 1 vody, osolíme a opepříme. Vodu uvedeme do varu a cca 30 minut vaříme.
- Na pánev vhodíme ocásky garnátů i s marinádou a dusíme na středním plameni 2-3 minuty. Vyjmeme a necháme stranou mezi dvěma talíři, aby zůstaly teplé. Stáhneme hrnec s bramborami a pórky. Obsah hrnce propasírujeme sítem do hrnce. Přimícháme ohřáté mléko a vše uvedeme do varu.
- Stáhneme hrnec z ohně, vmícháme na kousky pokrájené máslo. Získaný krém rozdělíme do jednotlivých talířů, přidáme garnáty a posypeme každou porci nasekanou petrželkou.