Krémová polévka ze sépií a chřestu

Ingredience


Brambory 1 ks
Chřest zelený 500 g
Cibule 1 ks
Cuketa 1 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mrkev kořen 1 ks
Olej olivový 80 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Pórek 1 ks
Šalotka 1 ks
Sépie 200 g
Smetana 12% (konzumní) 1 dl
Sůl 5 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
Vývar zeleninový 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očistíme stonky chřestu a pokrájíme na kousky. Oloupeme bramboru, cibuli a šalotku, cuketu, pórek a mrkev. Vše oškrábeme.
  2. Omyjeme připravenou zeleninu, bramboru pokrájíme na kostičky. Cuketu, mrkev, hlavičky chřestu nakrájíme na kostičky, pórek na kolečka, samostatně nasekáme cibuli a šalotku. Osmažíme nasekanou cibulku. Přidáme pokrájený chřest a kostičky brambor a vše smažíme. Přilijeme zeleninový vývar, přidáme jemně nasekané bylinky a vše vaříme 30 minut.
  3. Očistíme a vykucháme sépie, stáhněte vnější blánu, promyjeme a pokrájíme na proužky.Na oleji osmažíme nasekanou šalotku. Přidáme pokrájené sépie a smažíme 2-3 minuty. Osolíme a opepříme.
  4. Osmažíme pokrájenou cuketu, mrkev, pórek a chřest. Přilijeme 3 lžíce vody, vše 3-4 minuty povaříme a přidáme pokrájenou sépie a prohřejeme. Směs z chřestu a brambory propasírujeme sítem do hrnce, směs uvedeme do varu, vmícháme smetanu, na kousky pokrájené máslo a nasekané bylinky. Na krém z chřestu dáme směs ze sépií a zeleniny. Hotovou polévku podáváme horkou.