Tradiční štědrovečerní bomba
Ingredience
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
150 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Kakao - prášek |
30 g |
Mléko polotučné |
0.5 l |
Mouka pšeničná hrubá |
100 g |
Olej stolní |
1 dl |
Piškoty dětské kulaté |
200 g |
Rum |
2 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Mléko, žloutky, cukr, olej, mouku, vanilku a citrónovou kůru svaříme do tuhého krému. Šleháme do vychladnutí.
- Hlubokou nádobu vypláchneme studenou vodou, na dno dáme malou vrstvu krému, na ní vrstvu piškotů, ořechů, ovoce a znovu vrstvu krému obarveného kakaem. Vrstvy tmavého a světlého krému a vrstvy ovoce a piškotů střídáme, až je nádoba plná.
- Necháme přes noc v chladničce.
- Před podáváním vyklopíme na mísu a ozdobíme šlehačkou nebo zmrzlinou, ovocem a strouhanou čokoládou.