Pstruh s raky
Ingredience
Citronová šťáva |
20 ml |
Kopr čerstvý |
20 g |
Máslo čerstvé |
30 g |
Máta |
20 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
30 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pstruh |
1000 g |
Rak říční |
600 g |
Sůl |
5 g |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
4 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V oválném hrnci uvedeme do varu 1 1/2 l vody, přidáme bílé víno a svazeček kopru. V dalším hrnci uvedeme do varu 3 l vody. Vykucháme a promyjeme pstruhy, vodu s vínem v oválném hrnci osolíme a pstruhy v této tekutině 7-8 minut povaříme. Vyjmeme je a udržujeme mezi dvěma talíři teplé.
- Připravíme si omáčku. Vhodíme raky a mátu do hrnce s vařící vodou tak, aby byly obě ingredience celé ponořené. Děrovanou lžící raky po 10 minutách vytáhneme a necháme vychladnout. Jemně scedíme 3 dl tekutiny z jejich vaření a uschováme ji. Raky vyloupeme, odstraníme z nich černé střívko, krunýře uschováme, maso z ocásků a z klepet dáme rovněž stranou.
- V pánvi rozehřejeme máslo, vhodíme na něj krunýře a jakmile se z másla začne kouřit, přisypeme mouku, přilijeme uschovanou tekutinu z vaření raků a uvedeme ji do varu. Vše procedíme jemným sítem do hrnce, přilijeme citronovou šťávu, přidáme sůl, pepř a račí maso. Na servírovací mísu rozložíme pstruhy, přelijeme je omáčkou s račím masem a hotový pokrm podáváme na stůl.