Pstruh s raky

Ingredience


Citronová šťáva 20 ml
Kopr čerstvý 20 g
Máslo čerstvé 30 g
Máta 20 g
Mouka pšeničná hladká T 650 30 g
Pepř černý mletý 5 g
Pstruh 1000 g
Rak říční 600 g
Sůl 5 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 4 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V oválném hrnci uvedeme do varu 1 1/2 l vody, přidáme bílé víno a svazeček kopru. V dalším hrnci uvedeme do varu 3 l vody. Vykucháme a promyjeme pstruhy, vodu s vínem v oválném hrnci osolíme a pstruhy v této tekutině 7-8 minut povaříme. Vyjmeme je a udržujeme mezi dvěma talíři teplé.
  2. Připravíme si omáčku. Vhodíme raky a mátu do hrnce s vařící vodou tak, aby byly obě ingredience celé ponořené. Děrovanou lžící raky po 10 minutách vytáhneme a necháme vychladnout. Jemně scedíme 3 dl tekutiny z jejich vaření a uschováme ji. Raky vyloupeme, odstraníme z nich černé střívko, krunýře uschováme, maso z ocásků a z klepet dáme rovněž stranou.
  3. V pánvi rozehřejeme máslo, vhodíme na něj krunýře a jakmile se z másla začne kouřit, přisypeme mouku, přilijeme uschovanou tekutinu z vaření raků a uvedeme ji do varu. Vše procedíme jemným sítem do hrnce, přilijeme citronovou šťávu, přidáme sůl, pepř a račí maso. Na servírovací mísu rozložíme pstruhy, přelijeme je omáčkou s račím masem a hotový pokrm podáváme na stůl.