Čokoládový koláč s rumem a smetanou
Ingredience
Čokoláda hořká |
300 g |
Cukr moučkový |
2 kávová lžička |
Kakao - prášek |
2 kávová lžička |
Máslo čerstvé |
90 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
150 g |
Rum |
5 ml |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Sůl |
1 špetka |
Tuk |
1 polévková lžíce |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
150 ml |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 6 porcí
- Formu na koláč vymažeme tukem. Smícháme mouku, kakao, cukr, sůl, 50 g másla a zpracujeme je. Pak přidáme žloutek, trochu ledové vody a vypracujeme těsto. Vyválíme z něj placku, dáme ji do formy, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme. Tak formu umístíme na třicet minut do ledničky.
- Pak koláč pečeme v předehřáté troubě asi patnáct minut, odstraníme zátěž a pečící papír a pokračujeme ještě pět minut.
- Čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem másla a prohřátou smetanou. Směs promícháme spolu s rumem. Až se čokoláda rozehřeje, nalijeme směs na korpus a necháme ho tři hodiny v chladu.