Čokoládový koláč s rumem a smetanou

Ingredience


Čokoláda hořká 300 g
Cukr moučkový 2 kávová lžička
Kakao - prášek 2 kávová lžička
Máslo čerstvé 90 g
Mouka pšeničná hladká T 650 150 g
Rum 5 ml
Smetana 12% (konzumní) 250 ml
Sůl 1 špetka
Tuk 1 polévková lžíce
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Voda pitná 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Formu na koláč vymažeme tukem. Smícháme mouku, kakao, cukr, sůl, 50 g másla a zpracujeme je. Pak přidáme žloutek, trochu ledové vody a vypracujeme těsto. Vyválíme z něj placku, dáme ji do formy, pokryjeme pečícím papírem a zatížíme. Tak formu umístíme na třicet minut do ledničky.
  2. Pak koláč pečeme v předehřáté troubě asi patnáct minut, odstraníme zátěž a pečící papír a pokračujeme ještě pět minut.
  3. Čokoládu nakrájíme na kousky, smícháme se zbytkem másla a prohřátou smetanou. Směs promícháme spolu s rumem. Až se čokoláda rozehřeje, nalijeme směs na korpus a necháme ho tři hodiny v chladu.