Rajčata plněná žampiony
Ingredience
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
1 ks |
Olej olivový |
4 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rajčata |
4 ks |
Sůl |
1 špetka |
Sýr Parmezán |
1 polévková lžíce |
Vývar zeleninový |
400 ml |
Žampiony čerstvé |
280 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Z rajčat seřízneme část se stopkou a odložíme. Ze zbývající části opatrně vybereme lžičkou semínka s dužninou, nakrájíme je, dáme do misky a smícháme se lžičkou bazalky.
- Vydlabaná rajčata obrátíme a necháme z nich vytéct šťávu.
- Na pánvi rozehřejeme 3 lžičky olivového oleje, přidáme cibuli, česnek, žampiony, petrželku a zbytek bazalky, opepříme, přikryjeme pokličkou a zahříváme na mírném ohni 2 minuty.
- Potom pokličku odstraníme a opékáme ještě 10 minut.
- Mezitím přivedeme v kastrolu k varu zeleninový vývar a svaříme ho asi na čtvrtinu.
- Přimícháme rajčatovou dužninu a vaříme do zhoustnutí ještě asi 4 minuty. Hmotu protlačíme sítem a přidáme do žampionové směsi. Přimícháme parmezán.
- Vydlabaná rajčata postavíme otvorem nahoru do zapékací misky a osolíme. Rozdělíme do nich náplň a přiklopíme je seříznutými vršky. Potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celia 15 minut.
- Pečená rajčata zdobíme snítkami bazalky.