Rajčata plněná žampiony

Ingredience


Bazalka 2 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Olej olivový 4 kávová lžička
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel - nať 1 polévková lžíce
Rajčata 4 ks
Sůl 1 špetka
Sýr Parmezán 1 polévková lžíce
Vývar zeleninový 400 ml
Žampiony čerstvé 280 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Z rajčat seřízneme část se stopkou a odložíme. Ze zbývající části opatrně vybereme lžičkou semínka s dužninou, nakrájíme je, dáme do misky a smícháme se lžičkou bazalky.
  2. Vydlabaná rajčata obrátíme a necháme z nich vytéct šťávu.
  3. Na pánvi rozehřejeme 3 lžičky olivového oleje, přidáme cibuli, česnek, žampiony, petrželku a zbytek bazalky, opepříme, přikryjeme pokličkou a zahříváme na mírném ohni 2 minuty.
  4. Potom pokličku odstraníme a opékáme ještě 10 minut.
  5. Mezitím přivedeme v kastrolu k varu zeleninový vývar a svaříme ho asi na čtvrtinu.
  6. Přimícháme rajčatovou dužninu a vaříme do zhoustnutí ještě asi 4 minuty. Hmotu protlačíme sítem a přidáme do žampionové směsi. Přimícháme parmezán.
  7. Vydlabaná rajčata postavíme otvorem nahoru do zapékací misky a osolíme. Rozdělíme do nich náplň a přiklopíme je seříznutými vršky. Potřeme olivovým olejem a pečeme v předehřáté troubě na 180 stupňů Celia 15 minut.
  8. Pečená rajčata zdobíme snítkami bazalky.