Mořský jazyk se slávkami
Ingredience
Cibule |
20 g |
Mušle slávky |
20 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Petržel kudrnka |
5 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Voda pitná |
300 ml |
Chléb pšeničný (bílý) |
80 g |
Citrony |
0.5 ks |
Máslo čerstvé |
50 g |
Mořský jazyk |
400 g |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Petržel kudrnka |
15 g |
Šalotka |
30 g |
Sůl |
1 kávová lžička |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 2 porce
- Slávky uvaříme ve slané vodě, do které přidáme kousek cibule, snítku petrželky a špetku pepře. Jakmile se všechny otevřou, odstavíme je z ohně, vyndáme je z lastur a udržujeme teplé v trošce vývaru.
- Rybu očistíme, odřízneme černou kůži, bílou zbavíme šupin a hlavu šikmo uřízneme.
- Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj osolenou a opepřenou rybu, nadrobno pokrájenou šalotku, vymačkáme na rybu půlku citronu, podlijeme vínem a vývarem ze slávek, vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Rybu občas potíráme vlastním výpekem.
- Na talíř upravíme rybu, obložíme slávkami, posypeme posekanou petrželkou a podáváme s bílým pečivem.