Mořský jazyk se slávkami

Ingredience


Cibule 20 g
Mušle slávky 20 ks
Pepř černý mletý 1 špetka
Petržel kudrnka 5 g
Sůl 1 kávová lžička
Voda pitná 300 ml
Chléb pšeničný (bílý) 80 g
Citrony 0.5 ks
Máslo čerstvé 50 g
Mořský jazyk 400 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kudrnka 15 g
Šalotka 30 g
Sůl 1 kávová lžička
Víno bílé 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slávky uvaříme ve slané vodě, do které přidáme kousek cibule, snítku petrželky a špetku pepře. Jakmile se všechny otevřou, odstavíme je z ohně, vyndáme je z lastur a udržujeme teplé v trošce vývaru.
  2. Rybu očistíme, odřízneme černou kůži, bílou zbavíme šupin a hlavu šikmo uřízneme.
  3. Pekáček vymažeme máslem, vložíme do něj osolenou a opepřenou rybu, nadrobno pokrájenou šalotku, vymačkáme na rybu půlku citronu, podlijeme vínem a vývarem ze slávek, vložíme do trouby a pečeme 15 minut. Rybu občas potíráme vlastním výpekem.
  4. Na talíř upravíme rybu, obložíme slávkami, posypeme posekanou petrželkou a podáváme s bílým pečivem.