Masové kuličky s rajčatovým dipem

Ingredience


Červená řepa 1 ks
Česnek 3 stroužek
Chléb konzumní 2 krajíc
Cibule 1 ks
Hovězí maso mleté 500 g
Křen 2 kávová lžička
Paprika mletá sladká 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Rajčata loupaná (konzervovaná) 200 g
Sůl 1 špetka
Tymián čerstvý 2 kávová lžička
Vejce slepičí 1 ks
Voda pitná 400 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Troubu předehřejeme na 230 stupňů Celsia.
  2. Prolisovaná rajčata a nastrouhaný křen smícháme v misce, přikryjeme a odložíme.
  3. Nasekanou cibuli, česnek a 2 lžičky vody zahříváme v kastrůlku na mírném ohni asi 5 minut, potom oheň zesílíme, směs přivedeme k varu a vaříme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Kastrůlek odstavíme.
  4. Chléb rozdrobíme do misky a přelijeme vodou tak, aby byl ponořený. Necháme jej 5 minut máčet, pak z něj vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho do mísy společně s mletým hovězím, směsí cibule a česneku, nadrobno nakrájenou červenou řepou, paprikou, tymiánem a vejcem. Podle chuti osolíme a opepříme a pořádně promícháme.
  5. Z masové hmoty vytvoříme 24 kuliček. Kuličky navlékáme po třech na grilovací jehly a položíme na plech na pečení. V předehřáté troubě pečeme 10 minut dozlatova.
  6. Potom kuličky rozdělíme na talíře, obložíme snítkami tymiánu a podáváme s rajčatovým dipem.