Masové kuličky s rajčatovým dipem
Ingredience
Červená řepa |
1 ks |
Česnek |
3 stroužek |
Chléb konzumní |
2 krajíc |
Cibule |
1 ks |
Hovězí maso mleté |
500 g |
Křen |
2 kávová lžička |
Paprika mletá sladká |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Rajčata loupaná (konzervovaná) |
200 g |
Sůl |
1 špetka |
Tymián čerstvý |
2 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Voda pitná |
400 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Troubu předehřejeme na 230 stupňů Celsia.
- Prolisovaná rajčata a nastrouhaný křen smícháme v misce, přikryjeme a odložíme.
- Nasekanou cibuli, česnek a 2 lžičky vody zahříváme v kastrůlku na mírném ohni asi 5 minut, potom oheň zesílíme, směs přivedeme k varu a vaříme, dokud se všechna tekutina neodpaří. Kastrůlek odstavíme.
- Chléb rozdrobíme do misky a přelijeme vodou tak, aby byl ponořený. Necháme jej 5 minut máčet, pak z něj vymačkáme přebytečnou vodu a přidáme ho do mísy společně s mletým hovězím, směsí cibule a česneku, nadrobno nakrájenou červenou řepou, paprikou, tymiánem a vejcem. Podle chuti osolíme a opepříme a pořádně promícháme.
- Z masové hmoty vytvoříme 24 kuliček. Kuličky navlékáme po třech na grilovací jehly a položíme na plech na pečení. V předehřáté troubě pečeme 10 minut dozlatova.
- Potom kuličky rozdělíme na talíře, obložíme snítkami tymiánu a podáváme s rajčatovým dipem.