Brandade z nesolené tresky

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 1 ks
Citrony 1 ks
Olej olivový 1 dl
Pepř černý celý 5 ks
Pepř černý mletý 5 g
Smetana 12% (konzumní) 120 ml
Sůl 5 g
Treska aljašská 600 g
Tymián čerstvý 60 g
Voda pitná 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Důkladně omyjeme citron, ostrouháme kůru, citron vymačkáme a šťávu procedíme do misky. Oloupeme stroužek česneku a lehce podrtíme. Pokrájíme nesolenou tresku na kusy a dáme do pánve společně s bobkovým listem, tymiánem a zrnky pepře, zalijeme studenou vodou a osolíme. Pomalu ji uvedeme do varu a vaříme asi 20 minut. Necháme ve vývaru trochu vychladnout, vyjmeme a odstraníme kůži a kosti.
  2. Vykostěné a kůže zbavené kusy ryb pokrájíme na menší kousky, dáme do jiné pánve a rybí maso rozmělníme. Přidáme k němu nastrouhanou citronovou kůru a stroužek česneku, postavíme na oheň a na mírném plameni za neustálého míchání přiléváme olej. Za častého míchání pokračujeme ve vaření, dokud nevymícháme bílou, pěnivou směs. Zalijeme citronovou šťávou, opepříme čerstvě mletým pepřem a osolíme.
  3. Přemístíme směs do formy vyložené průhlednou fólií a vyklopíme obsah na servírovací mísu.