Pražma s plody moře

Ingredience


Garnát obecný 8 ks
Mušle srdcovky 8 ks
Mušle svatojakubské 10 ks
Olej olivový 90 ml
Olihně 250 g
Pažitka 20 g
Pepř černý celý 5 g
Petržel - nať 60 g
Pražma 1200 g
Rajčata 200 g
Sůl 5 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 2 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme oba druhy mušlí, rozdělíme do dvou mís s patřičným množstvím osolené studené vody a necháme pročistit. Oškrábeme z ryby šupiny, vykucháme, omyjeme, osolíme a opepříme. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme černé střívko, omyjeme a dáme stranou. Sloupneme z olihní vnější kůži, vykucháme, promyjeme a pokrájíme na kroužky. Omyjeme petrželku a pažitku, osušíme a odděleně nasekáme.
  2. Scedíme oba druhy mušlí, vhodíme do pánve, přilijeme lžíci oleje, lžíci bílého vína, petrželku a na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a dáme do mísy. Skořápky a mušle, které se neotevřely, vyhodíme.
  3. Omyjeme rajčata a pokrájíme na tlustší kolečka. Vytřeme olejem pekáč, dno vyložíme kolečky rajčat, osolíme a opepříme. Na rajčata klademe olejem potřenou rybu a na ni opět kolečka rajčat. Přelijeme zbývajícím bílým vínem a pekáč dáme asi na 20 minut do trouby předehřáté na 190°C. Během doby pečení přeléváme občas rybu vypečenou šťávou.
  4. V míse smícháme zbývající olej se špetkou soli a pepře. Přidáme zbývající nasekanou petrželku a pažitku. Přidáme ocásky garnátů, oba druhy vyloupaných měkkýšů a kroužky olihní. Vše promícháme a směs přidáme do pekáče k rybě a pečeme v troubě dalších 5 minut. Přemístíme upečenou rybu s plody moře na servírovací mísu a hotový pokrm podáváme horký na stůl.