Rizoto se slávkami a petrželkou

Rizoto se slávkami a petrželkou - obrázek

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Mušle slávky 1 kg
Olej olivový 3 dl
Pepř černý mletý 3 g
Petržel - nať 100 g
Rajčata loupaná (konzervovaná) 400 g
Rýže neloupaná (Natural) 500 g
Sůl 5 g
Víno bílé 60 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Slávky pečlivě oškrábeme a omyjeme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce a přidáme česnek, lžíci oleje a 3 lžíce vína, vodu a povaříme za občasného promíchání, dokud se slávky neotevřou. Potom je vyjmeme, tekutinu, ve které se vařily, scedíme a uchováme.
  2. Slávky vyloupeme a poté zprudka orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji spolu s cibulkou. Přidáme rozmixovaná rajčata a necháme chvíli povařit. Poté přidáme šťávu ze slávek (0,75 l), osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list. Přivedeme k varu, přihodíme propláchnutou rýži, zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném ohni vařit 25 minut.
  3. Hotové rizoto tvarujeme naběračkou, ozdobíme petrželkou.