Mořský jazyk se žampiony

Ingredience


Brambory pečené 600 g
Cibule 50 g
Citronová šťáva 25 ml
Máslo čerstvé 100 g
Mořský jazyk 600 g
Mouka pšeničná hladká T 650 12 g
Pepř černý mletý 2 špetka
Petržel kudrnka 10 g
Sůl 1 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 2 ks
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 100 ml
Žampiony čerstvé 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Rybu pečlivě očistíme, černou kůži odřízneme a bílou zbavíme šupin. Hlavu šikmo uřízneme a rybu naporcujeme.
  2. Pekáč vymažeme silnou vrstvou másla, přisypeme nadrobno pokrájenou cibuli, posekanou petrželku, vložíme porce ryby, osolíme, opeříme, podlijeme vínem a vodou, zakapeme citronovou šťávou, pekáč zakryjeme a dáme zapéct. Pečeme asi 20 minut.
  3. Rybu vyjmeme z pekáče a upravíme na talíře. Do výpeku v pekáči přidáme 1 lžíci másla, 1 lžičku mouky, plátky žampionů, povaříme ještě 8 minut a stáhneme z ohně. Do omáčky opatrně vmícháme 2 žloutky a vzniklou omáčkou přelijeme porce ryby. Vhodnou přílohou jsou pečené brambory.