Mořský jazyk po katalánsku

Ingredience


Citronová šťáva 10 ml
Máslo čerstvé 70 g
Mléko plnotučné 250 g
Mořský jazyk 900 g
Mouka pšeničná hladká T 650 40 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 40 g
Strouhanka 60 g
Sůl 5 g
Vejce slepičí 2 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Necháme rozehřát máslo na pokojovou teplotu. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku. V míse rozetřeme dřevěnou vařečkou na kousky pokrájené rozměklé máslo až začne pěnit, přidáme nasekanou petrželku a pár střiků citronové šťávy a vše dobře promícháme.
  2. Z takto připravené směsi utvoříme váleček, zabalíme ho do průhledné fólie a dáme až do chvíle, kdy ho budeme potřebovat, do ledničky.
  3. Ryby vykucháme, odstraníme z nich tmavou kůži, omyjeme je a dobře osušíme kuchyňskou utěrkou. Podélně je rozřízneme a ostřím nože odřízneme od kostí plátky, ale necháme je částečně na kostech. Oddělíme je od páteře tak daleko, abychom vytvořili „bárky“. Nůžkami na 3 místech páteř přestřihneme.
  4. Do hlubokého talíře nalijeme mléko, vložíme ryby, necháme je 15 minut marinovat a poté je scedíme. Do mísy vyklepneme vajíčka a rozšleháme je. Kusy ryb obalíme nejprve v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a osmažíme v dostatečném množství horkého oleje
  5. dozlatova.
  6. Osmažené ryby přemístíme na savý kuchyňský papír, odstraníme jemně páteř a ryby položíme na nahřátou servírovací mísu. Vytáhneme
  7. z ledničky váleček másla, pokrájíme na kolečka a rozmístíme je v dutině ve středu platýzů. Hotový pokrm ihned podáváme.