Mořský jazyk po katalánsku
Ingredience
Citronová šťáva |
10 ml |
Máslo čerstvé |
70 g |
Mléko plnotučné |
250 g |
Mořský jazyk |
900 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
40 g |
Olej olivový |
60 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
40 g |
Strouhanka |
60 g |
Sůl |
5 g |
Vejce slepičí |
2 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Necháme rozehřát máslo na pokojovou teplotu. Omyjeme a jemně nasekáme petrželku. V míse rozetřeme dřevěnou vařečkou na kousky pokrájené rozměklé máslo až začne pěnit, přidáme nasekanou petrželku a pár střiků citronové šťávy a vše dobře promícháme.
- Z takto připravené směsi utvoříme váleček, zabalíme ho do průhledné fólie a dáme až do chvíle, kdy ho budeme potřebovat, do ledničky.
- Ryby vykucháme, odstraníme z nich tmavou kůži, omyjeme je a dobře osušíme kuchyňskou utěrkou. Podélně je rozřízneme a ostřím nože odřízneme od kostí plátky, ale necháme je částečně na kostech. Oddělíme je od páteře tak daleko, abychom vytvořili „bárky“. Nůžkami na 3 místech páteř přestřihneme.
- Do hlubokého talíře nalijeme mléko, vložíme ryby, necháme je 15 minut marinovat a poté je scedíme. Do mísy vyklepneme vajíčka a rozšleháme je. Kusy ryb obalíme nejprve v mouce, v rozšlehaných vejcích a nakonec ve strouhance. Osolíme je a opepříme čerstvě mletým pepřem a osmažíme v dostatečném množství horkého oleje
- dozlatova.
- Osmažené ryby přemístíme na savý kuchyňský papír, odstraníme jemně páteř a ryby položíme na nahřátou servírovací mísu. Vytáhneme
- z ledničky váleček másla, pokrájíme na kolečka a rozmístíme je v dutině ve středu platýzů. Hotový pokrm ihned podáváme.