Zapečené hřebenatky
Ingredience
Cukr krupice |
10 g |
Dolin - Vermouth |
20 ml |
Hřebenatka |
800 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
10 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Vejce slepičí |
1 ks |
Vývar rybí |
100 ml |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ostřím nože otevřeme hřebenatky a vyřízneme bílé i oranžové části (oříšek a korál). Opláchneme je rychle pod tekoucí vodou a bílé části překrojíme podélně na poloviny. Prázdné mušle si uschováme.
- Do hrnečku vyklepneme celé vejce, přidáme oba žloutky a cukr. Metličkou vše promícháme a přilijeme rybí vývar, přidáme špetku soli a špetku mletého pepře. Postavíme hrneček do vody ve větším hrnci, dáme větší hrnec na oheň a ve vodní lázni metlickou šleháme obsah, dokud omáčka téměř nezdvojnásobí objem, ale nenecháme ji nikdy vařit.
- Ve velké pánvi rozehřejeme máslo a krátce na něm za občasného zamíchání osmažíme hřebenatky. Přidáme omytý a osušený tymián, přilijeme vermut a necháme ho na prudkém plameni vyvařit. Přidáme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře.
- Do každé prázdné mušle dáme trochu připravené omáčky, navrch dáme lžíci hřebenatek a zalijeme je zbývající omáčkou. Mušle rozložíme na pečicí plech a vložíme ho na 2-3 minuty do trouby předehřáté na maximum, aby se omáčka na povrchu mírně zapekla. Po vytažení z trouby hotový pokrm ihned podáváme.