Karamelová omáčka na červeném víně

Ingredience


Cibule 2 ks
Cukr krupice 2 polévková lžíce
Máslo čerstvé 100 g
Pepř černý mletý 1 g
Sůl 1 g
Tymián čerstvý 1 g
Víno červené 250 ml
Víno portské 200 ml
Červená řepa sterilovaná 200 ml
Cibule 2 ks
Cukr krupice 4 g
Máslo čerstvé 10 g
Ocet Sherry 10 ml
Pepř černý mletý 1 g
Petržel - nať 1 g
Sůl 1 g
Víno červené 200 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti.
  2. Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.