Karamelová omáčka na červeném víně
Ingredience
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
2 polévková lžíce |
Máslo čerstvé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 g |
Sůl |
1 g |
Tymián čerstvý |
1 g |
Víno červené |
250 ml |
Víno portské |
200 ml |
Červená řepa sterilovaná |
200 ml |
Cibule |
2 ks |
Cukr krupice |
4 g |
Máslo čerstvé |
10 g |
Ocet Sherry |
10 ml |
Pepř černý mletý |
1 g |
Petržel - nať |
1 g |
Sůl |
1 g |
Víno červené |
200 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 15 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Máslo rozpustíme v kastrůlku, přisypeme k němu cukr. Počkáme až cukr zkaramelizuje, poté přidáme cibuli a promícháme. Vše podlijeme šťávou z červené řepy, vínem, octem a promícháme. Nyní celou směs přivedeme k varu a vaříme tak dlouho, dokud nezhoustne. Poté zahustíme máslovou omáčkou na červeném víně. Karamelovou omáčku ještě promícháme s nasekanou petrželkou, dle chuti osolíme a opepříme. Podáváme k pečenému kuřeti.
- Máslová omáčka na červeném víně: cukr nasypeme do hrnce, pomalu prohříváme a promícháváme. Jakmile zkaramelizuje, přidáme do něj na poloviny koleček pokrájenou cibuli. Obalíme ji v karamelu, poté smícháme s červeným vínem. Vše přivedeme k varu. Jakmile se tekutina odpaří na polovinu, přilijeme portské víno, ochutíme tymiánem. Opět necháme přebytečnou tekutinu odpařit. Jakmile v hrnci zůstane jen přibližně 150 ml, přecedíme. Do ještě teplé tekutiny zašleháme ztuhlé máslo, nakrájené na kostičky. Dle chuti přidáme sůl a pepř.