Slávky s bylinkami
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Kerblík |
40 g |
Máslo čerstvé |
80 g |
Mušle slávky |
700 g |
Olej olivový |
20 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
40 g |
Strouhanka |
40 g |
Sůl |
250 g |
Víno bílé |
50 ml |
-
Doba přípravy: 10 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do misky dáme máslo a necháme ho změknout na pokojovou teplotu. Odrhneme slávky a omyjeme je. Vhodíme je do pánve, přidáme 1 stroužek oloupaného česneku, trochu omyté, osušené a nasekané petrželky, bílé víno a olej a na středním plameni je pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
- Stáhneme pánev z plamene, vyloupeme korýše ze skořápek, polovinu skořápek si uschováme a druhou polovinu vyhodíme společně se slávkami, které se neotevřely. Omyjeme zbývající petrželku a kerblík, osušíme je a nasekáme společně se zbývajícím stroužkem česneku.
- Přidáme oba nasekané druhy bylinek a nasekaný česnek k rozměklému máslu, přisypeme špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře a vymícháme z těchto ingrediencí hladkou směs. Do každé uschované skořápky dáme vrstvu směsi, přidáme 1 korýše a přikryjeme ho vrstvou směsi. Pokračujeme tímto způsobem, dokud nespotřebujeme všechny ingredience.
- Pekáč vysypeme stejnoměrně hrubou solí, položíme na ni připravené skořápky s náplní a posypeme je strouhankou. Dáme ho na několik minut do trouby předehřáté na 200 °C, dokud nezačne máslo zlátnout. Zapečené horké slávky podáváme v pekáči.