Zapečený losos s kroketami

Ingredience


Brambory zimní 400 g
Losos obecný 600 g
Olej olivový 50 ml
Pažitka 10 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 40 g
Strouhanka 60 g
Sůl 5 g
Treska aljašská 200 g
Vejce slepičí 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme brambory a uvaříme. Mezitím omyjeme tresčí maso a pokrájíme na kousky. V nepřilnavé pánvi vymazané lžící oleje smažíme maso 2-3 minuty, osolíme, opepříme čerstvě mletým pepřem, vyjmeme a jemně nasekáme.
  2. Omyjeme plátek lososa, osušíme ho, rozkrojíme na 4 díly a osolíme ho a opepříme. Omyjeme petrželku a pažitku, osušíme a zvlášť nasekáme. Do mísy nasypeme 2 lžíce strouhanky, přidáme trochu nasekané petrželky a pažitky, špetku soli a špetku čerstvě mletého pepře a 3 lžíce oleje. Dřevěnou vařečkou všechny ingredience důkladně promícháme.
  3. Rozdělíme směs na jednotlivé řezy a lososa stejnoměrně rozřežeme. Lososí řezy dáme do pekáčku vytřeme zbývajícím olejem a necháme ho asi 10 minut v troubě předehřáté na 200 °C.
  4. Scedíme brambory, oloupeme, protlačíme sítem do mísy, přidáme do ní nasekané rybí maso, vejce, zbývající nasekanou petrželku, špetku soli, špetku čerstvě mleté pepře a promícháme. Směs necháme zcela chladnout.
  5. Ze směsi tvoříme kuličky, které obalíme ve zbývající strouhance a osmažíme v dostatečném množství oleje. Osmažené klademe na kuchyňský papír. Na servírovací míse obložíme porce pečeného lososa s osmaženými kroketami a hotový pokrm podáváme na stůl.