Telecí terina se zeleným pepřem

Ingredience


Nakládaný zelený pepř 0.5 polévková lžíce
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Rozmarýn čerstvý 2 špetka
Sůl 0.5 polévková lžíce
Tymián čerstvý 2 špetka
Vejce slepičí 2 ks
Vepřový bok 500 g
Vývar zeleninový 1 dl
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Citrony 2 ks
Cuketa 300 g
Mrkev kořen 1 ks
Nakládaný zelený pepř 0.5 polévková lžíce
Sherry brandy 0.5 dl
Slanina vepřová 100 g
Smetana 16% (pochoutková) 3 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Telecí brzlík 750 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky.
  2. Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby.
  3. Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C.
  4. Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou.