Telecí terina se zeleným pepřem
Ingredience
Nakládaný zelený pepř |
0.5 polévková lžíce |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Rozmarýn čerstvý |
2 špetka |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Tymián čerstvý |
2 špetka |
Vejce slepičí |
2 ks |
Vepřový bok |
500 g |
Vývar zeleninový |
1 dl |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Citrony |
2 ks |
Cuketa |
300 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Nakládaný zelený pepř |
0.5 polévková lžíce |
Sherry brandy |
0.5 dl |
Slanina vepřová |
100 g |
Smetana 16% (pochoutková) |
3 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Telecí brzlík |
750 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 120 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Den před vařením této chutné teriny si namočíme telecí brzlík do studené vody. Vepřový bůček omyjeme, nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme bílým pepřem, posypeme čerstvým tymiánem, rozmarýnem a odložíme v zakryté míse do chladničky.
- Druhý den telecí terinu povaříme 5 minut v čisté vodě, pak ji stáhneme a očistíme od žilek, vložíme zpět do vody, přidáme k němu 0,5 dl Sherry brandy, sůl, 1/2 lžíce celého zeleného pepře, očištěnou omytou cibuli, mrkev, celer a cuketu, vše pokrájené na kostičky. Brzlík se zeleninou vaříme 15 minut, scedíme a necháme vychladit. Vývar zachytíme do druhé nádoby.
- Troubu zapneme na 180°C. Vepřový bůček jemně pomeleme na masovém strojku, přidáme k němu vajíčka, trošku vývaru (1/2 - 1dl) a dobře maso promícháme. Polovinou směsi vyložíme nádobu na terinu, rozložíme na ni polovinu pokrájené zeleniny, posypeme kuličkami zeleného pepře a rozložíme brzlík, který jsme rozkrájeli na 4 - 5 kusů. Brzlík pokryjeme druhou polovinou zeleniny, posypeme pepřem a nakonec rozložíme druhou polovinu mletého masa. Povrch pokryjeme tenkými plátky uzené slaniny, nádobu zakryjeme víkem, vložíme do hrnce s vroucí vodou a dáme do trouby. Pečeme přibližně 1 3/4 hodiny při 180°C.
- Upečenou telecí terinu necháme vychladnout, pak ji zatížíme přiměřeným závažím a dáme do chladničky odležet. Podáváme ji druhý den s plátky ze 2 ks omytého citronu a čerstvou zeleninou.