Terina s marinovanými játry
Ingredience
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Sherry brandy |
1 dl |
Tymián čerstvý |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Telecí plec |
300 g |
Vepřová plec |
300 g |
Olivy nakládané |
200 g |
Bazalka |
2 polévková lžíce |
Bobkový list |
3 ks |
Játra telecí |
300 g |
Slanina vepřová |
200 g |
Voda pitná |
1 l |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 50 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omytá telecí játra zbavíme cév a nakrájíme je na větší kostičky. Dáme je do mísy, přilijeme k nim 1 dl Sherry brandy, 4 lžíce olivového oleje, posypeme drhnutým čerstvým tymiánem. Marinádu s játry promícháme a odložíme na 3 hodiny do chladničky.
- Omyté telecí a vepřové maso pokrájíme na kusy a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso vložíme do druhé mísy, přidáme k němu sůl, čerstvě pomletý pepř a dobře směs promícháme.
- Nádobu na terinu si vyložíme plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj. Na slaninu rozložíme 1/2 mletého masa, na ni dáme vrstvu jater, které jsme vyjmuli z marinády, na ně položíme čerstvé omyté lístky bazalky, zakryjeme druhou polovinou mletého masa, na které položíme 3 bobkové listy. Vše překryjeme slaninou, uzavřeme víkem, vložíme do hrnce s vařící vodou a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 200°C asi 50 minut.
- Vychladlou terinu s játry necháme v chladničce odležet několik hodin, servírujeme pokrájenou na plátky (bez bobkového listu) s naloženými černými olivami.