Tian z tresky se zeleninou
Ingredience
Bylinky čerstvé - svazek |
1 ks |
Cibule |
60 g |
Citronová šťáva |
30 ml |
Cuketa |
300 g |
Mouka pšeničná hladká |
30 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Olej olivový |
60 ml |
Olej slunečnicový |
5 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rajčata |
200 g |
Sůl |
5 g |
Treska aljašská |
500 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 40 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, zbavíme semínek a pokrájíme je na kostičky. Cukety omyjeme a polovinu jich pokrájíme na tyčinky a zbytek na kolečka. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kolečka. Mrkve pokrájíme na tyčinky.
- Bylinky nasekáme. Omyjeme plátky tresky, osušíme je a pokrájíme na kousky. Dáme je do mísy, posypeme je nasekanými aromatickými bylinkami, přilijeme citronovou šťávu a vše promícháme. Rozehřejeme pánev na pečení, nasypeme do ní kolečka cuket a pár minut je po obou stranách opékáme. V nepřilnavé pánvi rozehřejeme 2 lžíce oleje, smažíme na něm 2-3 minuty kusy scezené tresky a nakonec je osolíme a opepříme.
- Vytřeme dno pekáče trochou oleje a dáme do něho čtyři kruhové formičky o průměru 8-10 cm. Do každé dáme vrstvu opečených koleček cuket, na ně vrstvu rajčat, osolíme je a opepříme, zalijeme trochou oleje a navrch dáme kusy tresky. Stejným způsobem tvoříme další vrstvy a skončíme vrstvou s kolečky cuket. Zalijeme zbývajícím olejem a pekáč dáme na 7-8 minut do trouby předehřáté na 180 °C.
- Mezitím obalíme v mouce tyčinky cuket a mrkve a kroužky cibule, přebytečnou mouku z nich setřeseme a osmažíme je v dostatečném množství rozehřátého slunečnicového oleje. Vybíráme je děrovanou lžící, klademe na savý kuchyňský papír a nakonec je osolíme a opepříme. Hotový „tian“ podáváme horký společně s křupavou osmaženou zeleninou.