Olihně a garnáti na jehle
Ingredience
Cibule |
50 g |
Cuketa |
150 g |
Garnát obecný |
150 g |
Máslo čerstvé |
50 g |
Olej olivový |
40 ml |
Olihně |
250 g |
Pepř černý mletý |
5 g |
Rajčata |
100 g |
Rýže Arborio |
300 g |
Šafrán |
5 g |
Sůl |
5 g |
Vývar drůbeží |
750 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 35 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme cibuli a nasekáme. V pánvi rozehřejeme 20 g másla a osmažíme na něm nasekanou cibuli. Přisypeme rýži a smažíme 1-2 minuty. Rozmícháme šafrán v naběračce vařícího masového vývaru a přilijeme ho k rýži. Postupně přiléváme za častého míchání zbývající masový vývar, pak zakryjeme pokličkou a dáme ji na 18 minut do trouby předehřáté na 190 °C.
- Mezitím vykucháme olihně. Vyloupeme ocásky garnátů. Cukety pokrájíme tak, aby připomínaly olivy, a povaříme je 2-3 minuty v páře.
- Připravíme si jehly. Napichujeme na ně střídavě ocásky garnátů, rajčátka, olihně a cuketové olivy, potřeme je olejem a osolíme a opepříme. Rozehřejeme pánev, rozložíme do ní připravené jehly a pečeme je za častého obracení 3-4 minuty.
- Vytáhneme rýži z trouby a vidličkou do ní vmícháme na kousky pokrájené kousky másla, aby se zrníčka rýže nelepila k sobě. Přemístíme rýži na servírovací mísu, položíme na ni jehly a hotový pokrm ihned podáváme.