Paštika s jehněčím masem a česnekem s olivami

Ingredience


Česnek 2 ks
Pepř bílý 0.5 kávová lžička
Sůl 1 kávová lžička
Vepřový bok 250 g
Česnek 3 ks
Hovězí vývar základní 5 dl
Jehněčí maso 800 g
Listové těsto 250 g
Mouka pšeničná hladká T 650 1 polévková lžíce
Olej olivový 3 polévková lžíce
Olivy černé 100 g
Pepř černý mletý 1 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vejce slepičí 1 ks
Víno červené 2.5 dl
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jehněčí maso omyjeme a pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno. V hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme česnek, přidáme k němu maso, které osolíme, opepříme, promícháme a dozlatova osmažíme. Pak k němu přilijeme hovězí vývar, červené víno, zakryjeme poličkou a dusíme 30 minut.
  2. Vepřový bůček omyjeme, pokrájíme na kusy a jemně pomeleme s česnekem. V míse ho promícháme se solí a pepřem.
  3. Jehněčí maso vyjmeme z vývaru, přimícháme k němu pomleté ochucené maso, černé nakládané olivy a dobře promíchanou směsí vyložíme paštikovou formu. Okraje směsi potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  4. Na pomoučeném vále si z listového těsta vyválíme plát o 2 cm větší než je paštiková forma a tímto plátem masovou směs zakryjeme a okraje dobře přitiskneme. Uprostřed vykrojíme malý otvor asi v průměru 4-5 cm, vložíme vykrojený otvor volně zpět a celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
  5. Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut dozlatova.