Paštika s jehněčím masem a česnekem s olivami
Ingredience
Česnek |
2 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřový bok |
250 g |
Česnek |
3 ks |
Hovězí vývar základní |
5 dl |
Jehněčí maso |
800 g |
Listové těsto |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Olivy černé |
100 g |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
2.5 dl |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jehněčí maso omyjeme a pokrájíme na kostičky. Oloupaný česnek nakrájíme nadrobno. V hlubší pánvi si rozpálíme olej a krátce na něm orestujeme česnek, přidáme k němu maso, které osolíme, opepříme, promícháme a dozlatova osmažíme. Pak k němu přilijeme hovězí vývar, červené víno, zakryjeme poličkou a dusíme 30 minut.
- Vepřový bůček omyjeme, pokrájíme na kusy a jemně pomeleme s česnekem. V míse ho promícháme se solí a pepřem.
- Jehněčí maso vyjmeme z vývaru, přimícháme k němu pomleté ochucené maso, černé nakládané olivy a dobře promíchanou směsí vyložíme paštikovou formu. Okraje směsi potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Na pomoučeném vále si z listového těsta vyválíme plát o 2 cm větší než je paštiková forma a tímto plátem masovou směs zakryjeme a okraje dobře přitiskneme. Uprostřed vykrojíme malý otvor asi v průměru 4-5 cm, vložíme vykrojený otvor volně zpět a celý povrch potřeme rozšlehaným vajíčkem.
- Pečeme v předehřáté troubě na 180°C přibližně 40 minut dozlatova.