Rybí nákyp po milánsku
Ingredience
Artyčoky |
300 g |
Chléb toastový |
1 krajíc |
Citrony |
1 ks |
Garnát obecný |
400 g |
Hřebíček |
3 ks |
Květák |
100 g |
Majoránka |
10 g |
Máslo čerstvé |
20 g |
Mořský ďas |
1 kg |
Muškátový oříšek |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
5 g |
Petržel - nať |
40 g |
Skořice mletá |
2 g |
Sůl |
5 g |
Sýr Parmezán |
20 g |
Vaječný žloutek slepičí |
3 ks |
Vejce slepičí |
5 ks |
Vývar rybí |
200 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Uvaříme 2 vejce. Střídu zalijeme v misce trochou rybího vývaru. Stáhneme z ryby kůži, vykucháme ji, vykrájíme z ní plátky, omyjeme a pokrájíme na kusy. Vložíme je do mixéru společně s vymačkanou chlebovou střídou, nastrouhaným sýrem, omytou a nasekanou petrželkou a majoránkou, skořicí, muškátovým oříškem, hřebíčkem, špetkou soli, špetkou pepře a zbývajícími vejci. Rozmixujeme všechny ingredience na hladkou směs.
- Očistíme artyčoky, odřízneme z nich stonky, tvrdé vnější listy a hroty. Rozkrojíme je podélně na poloviny, odstraníme případné chmýří a pokrájíme na plátky. Dáme je do mísy se studenou vodou, okyselenou citronovou šťávou. Očistíme růžičky květáku, omyjeme a povaříme asi 5 minut společně se scezenými plátky artyčoků v osolené vodě. Scedíme a dáme stranou. Vyloupeme ocásky garnátů, odstraníme z nich černé střívko a omyjeme je.
- Třemi čtvrtinami rozmixované rybí směsi naplníme dno a stěny máslem vymazané obdélníkové zapékací formy. Doprostřed dáme plátky artyčoků, růžičky květáku, žloutky, které jsme si předtím dali stranou, a ocásky garnátů (několik si jich necháme na ozdobu). Navrch dáme zbývající čtvrtinu rozmixované hmoty a dáme formu na 40-50 minut do vodní lázně do trouby předehřáté na 180 °C.
- Mezitím si připravíme omáčku. V pánvičce vyvaříme zbývající rybí vývar zhruba na 1 dl. Metličkou šleháme žloutky za postupného přilévání citronové šťávy, pak směs nalijeme do zredukovaného rybího vývaru a na mírném plameni neustále šleháme, aniž bychom nechali omáčku přejít varem. Hotový rybí nákyp vyklopíme na servírovací mísu, ozdobíme ocásky garnátů, které jsme si předtím dali stranou a uvařili v páře, a k hotovému nákypu podáváme připravenou omáčku.