Paštika s jehněčím masem a ovčím sýrem
Ingredience
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Vepřový bok |
250 g |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Hovězí vývar základní |
3 dl |
Jehněčí maso |
800 g |
Listové těsto |
250 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
1 polévková lžíce |
Olej olivový jedlý |
4 polévková lžíce |
Olivy nakládané |
75 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
125 g |
Tymián čerstvý |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
1 ks |
Víno červené |
3 dl |
-
Doba přípravy: 55 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřový bůček omyjeme, pokrájíme a jemně pomeleme v masovém mlýnku, pak ho v míse promícháme se solí a černým pepřem.
- Cibuli a česnek očistíme a drobně pokrájíme. Omyté jehněčí maso nakrájíme na malé kostičky. V pánvi si rozpálíme olivový olej, dáme na něj cibuli s česnekem, krátce orestujeme, přidáme pokrájené maso, tymián, sůl, pepř, promícháme a osmažíme dozlatova. Pak přilijeme hovězí vývar, červené víno, zakryjeme pokličkou a dusíme přibližně 30 minut. Podušené maso vyjmeme a dáme do mísy k mletému masu. Důkladně promícháme, přidáme nakládané zelené olivy bez pecek, ovčí sýr pokrájený na kostičky a znovu vše promícháme.
- Pečící formu si vymažeme 1 lžící oleje, naplníme masovou směsí a okraje potřeme bílkem.
- Na pomoučeném vále si vyválíme z listového těsta plát, který bude o 2 cm větší než je forma. Plátem těsta zakryjeme masovou směs, okraje přitiskneme a uprostřed vykrojíme otvor asi o průměru 5 cm. Pak těsto potřeme žloutkem a dáme do dobře vyhřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C přibližně 45 minut dozlatova.