Polévka s mušličkami

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Mušle srdcovky 1.5 kg
Olej olivový 120 ml
Pažitka 60 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 60 g
Pórek 2 ks
Rajčata 200 g
Sůl 5 g
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme mušličky, vhodíme do mísy, zalijeme studenou osolenou vodou a necháme několik hodin pročišťovat. Omyjeme petrželku a pažitku a osušíme. Omyjeme rajčátka, osušíme a rozkrojíme na poloviny.
  2. Odkrojíme z pórků kořínky a horní zelenou tvrdou část, oloupeme vnější listy, pórky omyjeme a pokrájíme na kolečka. Povaříme asi 2 minuty ve vařící osolené vodě, scedíme a dáme stranou. Scedíme mušličky, vhodíme do pánve, přidáme oloupaný stroužek česneku, nasekané petrželky, bílé víno, olej a na středním plameni pod pokličkou za občasného zatřesení pánví necháme otevřít.
  3. Stáhneme pánev z ohně, vyloupeme měkkýše ze skořápek a házíme do mísy (několik mušliček necháme na ozdobu). Vyhodíme skořápky a mušličky, které se neotevřely, a scedíme jemným sítem.
  4. V misce smícháme tekutinu z vaření mušliček se solí a pepřem, přidáme ocet, zbývající nasekanou petrželku, nasekanou pažitku a olej. Všechny ingredience prošleháme. Získáme hladkou zálivku. Na servírovací míse rozložíme kolečka pórků, rajčátka, vyloupané mušličky a několik nevyloupaných a vše přelijeme připravenou zálivkou.