Klasická Paella

Ingredience


Cibule 60 g
Garnát obecný 100 g
Hrášek 200 g
Kuře 300 g
Máslo čerstvé 30 g
Mušle slávky 250 g
Olej olivový 30 ml
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 30 g
Rajčata 200 g
Rýže loupaná 300 g
Šafrán 5 g
Sépie 100 g
Slanina vepřová 50 g
Sůl 5 g
Vepřová pečeně 200 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Pokrájíme kuře bez kůže a vepřovou pečeni na kousky. Pokrájíme na kostičky syrovou šunku a uzenou slaninu, oloupeme stroužky česneku, vykrojíme z nich případný zelený střed a stroužky nasekáme. Oloupeme a jemně nasekáme cibuli, jemně nasekáme petrželku.
  2. Nalijeme do vhodné litinové pánve olej, přidáme máslo a jakmile se směs rozehřeje, smažíme na ní 15 minut nasekanou cibuli, kousky kuřete, vepřového masa a slaniny. Pak přidáme garnáty a sépie a vše občas zamícháme.
  3. Jakmile se vše zbarví, přidáme nasekaný česnek a pokrájená rajčátka a pod pokličkou vše na mírném plameni pár minut podusíme. Osolíme a opepříme čerstvě mletým pepřem, pak přidáme na kostičky pokrájenou šunku a hrášek, vše dobře promícháme a přilijeme dostatečné množství vařící vody, ve které jsme rozmíchali šafrán. Vše ještě promícháme a přisypeme rýži.
  4. Vaříme na mírném plameni, dokud nebude rýže měkká (což potrvá 12-18 minut). Pět minut před koncem vaření přidáme dobře omyté slávky. Po chvíli stáhneme pánev z ohně a hotový pokrm posypeme nasekanou petrželkou. Podáváme paellu na stůl v pánvi, ve které se vařila.