Rybí polévka s čočkou
Ingredience
Bobkový list |
2 ks |
Celer řapíkatý |
1 ks |
Cibule |
1 ks |
Čočka jedlá |
250 g |
Hřebenatka |
6 ks |
Krevety tygří - loupané |
150 g |
Majoránka |
8 g |
Máslo čerstvé |
60 g |
Mořský jazyk |
6 plátek |
Mrkev kořen |
2 ks |
Mušle slávky |
500 g |
Olej olivový |
60 ml |
Olihně |
300 g |
Pepř černý mletý |
10 g |
Petržel - nať |
180 g |
Rajčata |
100 g |
Sůl |
10 g |
Víno bílé |
100 ml |
Voda pitná |
1 l |
Vývar rybí |
1 l |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse se studenou vodou necháme bobtnat 12 hodin čočku. Svážeme dohromady mrkev, celer, majoránku, bobkový list a petrželku. Nasekáme cibuli a osmažíme v pánvi na másle a vodě, přidáme scezenou čočku, zalijeme bílým vínem, rybím vývarem a 1/4 1 vody. Přidáme svazeček bylinek, zeleniny, rajčata a vše vaříme 1 hodinu, dokud nebude čočka měkká. Vyjmeme svazeček bylinek a zeleniny a vyhodíme. Do pánve scedíme čtvrtinu vařené čočky. Vše ostatní propasírujeme sítem, přidáme k celé čočce a vše udržujeme teplé.
- Očistíme slávky, vhodíme do pánve, zakryjeme pokličkou a na prudkém plameni je necháme otevřít. Vyloupeme a udržujem teplé. Očistíme, vykucháme, promyjeme a pokrájíme olihně na kroužky, plátky mořského jazyka rozkrojíme na tři díly a hřebenatky na kousky. Dáme na oheň pánev s vodou, solí, zbývajícím vínem a zeleninou a vaříme 15 minut. Všechnu zeleninu vyhodíme.
- Kusy mořského jazyka, kroužky olihní a pokrájené hřebenatky povaříme minutu ve vývaru. Scedíme a položíme na utěrku. V pánvi rozehřejeme máslo a smažíme 1-2 minuty ocásky mořských ráčků, osolíme a opepříme. Uvaříme čočku, vmícháme zbývající máslo, rozdělíme do talířů, přidáme kusy mořského jazyka, měkkýše a korýše, zastříkneme olejem, posypeme kadeřavou petrželkou a hotovou polévku podáváme.