Rybí polévka s čočkou

Ingredience


Bobkový list 2 ks
Celer řapíkatý 1 ks
Cibule 1 ks
Čočka jedlá 250 g
Hřebenatka 6 ks
Krevety tygří - loupané 150 g
Majoránka 8 g
Máslo čerstvé 60 g
Mořský jazyk 6 plátek
Mrkev kořen 2 ks
Mušle slávky 500 g
Olej olivový 60 ml
Olihně 300 g
Pepř černý mletý 10 g
Petržel - nať 180 g
Rajčata 100 g
Sůl 10 g
Víno bílé 100 ml
Voda pitná 1 l
Vývar rybí 1 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse se studenou vodou necháme bobtnat 12 hodin čočku. Svážeme dohromady mrkev, celer, majoránku, bobkový list a petrželku. Nasekáme cibuli a osmažíme v pánvi na másle a vodě, přidáme scezenou čočku, zalijeme bílým vínem, rybím vývarem a 1/4 1 vody. Přidáme svazeček bylinek, zeleniny, rajčata a vše vaříme 1 hodinu, dokud nebude čočka měkká. Vyjmeme svazeček bylinek a zeleniny a vyhodíme. Do pánve scedíme čtvrtinu vařené čočky. Vše ostatní propasírujeme sítem, přidáme k celé čočce a vše udržujeme teplé.
  2. Očistíme slávky, vhodíme do pánve, zakryjeme pokličkou a na prudkém plameni je necháme otevřít. Vyloupeme a udržujem teplé. Očistíme, vykucháme, promyjeme a pokrájíme olihně na kroužky, plátky mořského jazyka rozkrojíme na tři díly a hřebenatky na kousky. Dáme na oheň pánev s vodou, solí, zbývajícím vínem a zeleninou a vaříme 15 minut. Všechnu zeleninu vyhodíme.
  3. Kusy mořského jazyka, kroužky olihní a pokrájené hřebenatky povaříme minutu ve vývaru. Scedíme a položíme na utěrku. V pánvi rozehřejeme máslo a smažíme 1-2 minuty ocásky mořských ráčků, osolíme a opepříme. Uvaříme čočku, vmícháme zbývající máslo, rozdělíme do talířů, přidáme kusy mořského jazyka, měkkýše a korýše, zastříkneme olejem, posypeme kadeřavou petrželkou a hotovou polévku podáváme.