Polévka z Neapole

Ingredience


Česnek 1 stroužek
Chilli paprička 1 ks
Chobotnice 300 g
Garnát obecný 300 g
Mušle slávky 300 g
Mušle srdcovky 300 g
Olej olivový 40 ml
Olihně 300 g
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 30 g
Rajčata 200 g
Sůl 5 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Omyjeme mušličky, vykucháme olihně a chobotnice, stáhneme z nich kůži, promyjeme je a pokrájíme na kusy. Vyloupeme ocásky garnátů a odstraníme z nich černé střívko.
  2. Odrhneme slávky, dobře je omyjeme a nasypeme je společně s mušličkami do pánve na ohni, zalijeme lžící oleje, posypeme trochou omyté a nasekané petrželky a na prudkém plameni je necháme pod pokličkou za občasného zatřesení pánví otevřít. Vyjmeme je, vyhodíme všechny mušličky a slávky, které zůstaly zavřené, jemně scedíme tekutinu z jejich vaření. Měkkýše vyloupeme, dáme do mísy, skořápky vyhodíme, ale pár mušliček a slávek si necháme celých na ozdobu.
  3. Oloupeme cibuli a nasekáme. Ve vařící vodě spaříme rajčata, oloupeme, odstraníme semínka a hrubě nasekáme. V pánvi osmažíme na zbývajícím oleji cibulku, oloupaný stroužek česneku a zbývající petrželku. Přidáme rajčata, pálivou červenou papričku, po špetce soli a pepře a na prudkém plameni vše ještě 5 minut podusíme.
  4. Přidáme chobotničky, olihně a ocásky garnátů a na středním plameni pod pokličkou vše 15 minut podusíme. V polovině této doby přilijeme uschovanou tekutinu z vaření mušliček a slávek. Hotovou polévku podáváme horkou a chceme-li, dáme k ní lehce opečené krajíčky domácího chleba.