Polévka z parmice s česnekem

Ingredience


Bobkový list 1 ks
Česnek 2 stroužek
Cibule 1 ks
Olej olivový 1 dl
Parmice 800 g
Pepř černý celý 5 ks
Pepř černý mletý 5 g
Petržel - nať 40 g
Pórek 1 ks
Sůl 10 g
Tymián čerstvý 60 g
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Víno bílé 100 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ryby vykucháme a vyřízneme z nich plátky. Uschováme si hlavy, kosti a případné odřezky. Oloupeme stroužky česneku, omyjeme je a rozmixujeme v mixéru. Vložíme je do mísy, přidáme žloutek, po špetce soli a pepře a vše promícháme. Za neustálého šlehání pak přiléváme olivový olej. Jakmile začne omáčka houstnout, vmícháme do ní zbývající olej.
  2. Oloupeme cibuli a pokrájíme. Pórek pokrájíme. Kosti, hlavy a případné odřezky vhodíme do hrnce, přidáme pokrájenou cibuli a pórek, tymián a bobkový list. Zalijeme vše 1 1 vody, přilijeme víno, přidáme zrnka pepře a trochu soli, postavíme hrnec na oheň a uvedeme vodu pomalu do varu. Sbíráme pěnu a vaříme zvolna 30 minut.
  3. Několik minut před koncem vaření přidáme na kousky pokrájené rybí plátky. Jakmile se uvaří, vyjmeme je děrovanou lžící a udržujeme je teplé pod hliníkovou fólií. Do polévkové mísy dáme připravenou omáčku, postupně přiléváme scezený rybí vývar a mícháme metličkou. Na závěr dáme do mísy kusy ryb a chceme-li, podáváme horkou polévku s krajíčky domácího chleba lehce opečenými v troubě.