Vepřová terina s fíky a hrozinkami
Ingredience
Cukr krupice |
1 polévková lžíce |
Masový vývar |
1.5 dl |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vaječný žloutek slepičí |
4 ks |
Zázvor mletý |
1 špetka |
Fíky sušené |
150 g |
Korintky |
100 g |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Šalvěj čerstvá |
0.5 kávová lžička |
Slanina vepřová |
200 g |
Slunečnice - semena |
25 g |
Sůl |
0.75 polévková lžíce |
Vepřová plec |
750 g |
Voda pitná |
1.5 l |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy.
- Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme.
- Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme.
- V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem.
- Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny.