Vepřová terina s fíky a hrozinkami

Ingredience


Cukr krupice 1 polévková lžíce
Masový vývar 1.5 dl
Sůl 0.5 kávová lžička
Vaječný žloutek slepičí 4 ks
Zázvor mletý 1 špetka
Fíky sušené 150 g
Korintky 100 g
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Šalvěj čerstvá 0.5 kávová lžička
Slanina vepřová 200 g
Slunečnice - semena 25 g
Sůl 0.75 polévková lžíce
Vepřová plec 750 g
Voda pitná 1.5 l
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Vepřovou plec omyjeme a nakrájíme na větší kostky, maso dáme do studené osolené vody a přivedeme k varu. Vaříme při mírné teplotě pod pokličkou 1 1/2 hodiny. Potom maso scedíme, zachytíme vývar a maso odložíme do mísy.
  2. Vývar přivedeme znovu k varu, přidáme do něj 1/2 lžičky šalvěje a 2 lžíce drobně pokrájené omyté zelené petržele. Bylinky povaříme jen 1 minutu a hrnec s vývarem odstavíme.
  3. Fíky, hrozinky-korintky promyjeme, fíky pokrájíme nadrobno a spolu s rozinkami a slunečnicovými semínky přidáme k masu. Vše dobře promícháme.
  4. V misce rozšleháme 4 žloutky s 1,5 dl vychladlého masového vývaru, ochutíme zázvorem, cukrem a solí. Formu na terinu vyložíme tence nakrájenými plátky slaniny tak, aby přečnívaly přes okraj formy minimálně 4 cm. Formu naplníme uvařeným masem, zalijeme rozšlehanými žloutky a přečnívající slaninou maso zakryjeme. Formu nakonec zakryjeme víkem nebo alobalem.
  5. Terinu vložíme do předehřáté trouby a pečeme při 225°C přibližně 45 minut. Upečenou terinu podáváme horkou i studenou s oblohou z čerstvé zeleniny.