Jogurtový koláč s citronovou polevou

Ingredience


Citronová šťáva 250 ml
Cukr moučkový 250 g
Med včelí 250 ml
Citronová kůra 1 kávová lžička
Cukr moučkový 175 g
Hrozinky 250 g
Jogurt bílý 200 g
Kypřicí prášek do pečiva 2 kávová lžička
Mandle mleté 250 g
Mandle plátky 125 g
Máslo čerstvé 125 g
Mouka pšeničná hladká T 650 250 g
Smetana 33% (šlehačka) 250 ml
Vejce slepičí 4 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse smícháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru. Šlehačem zlehka vyšleháme pěnu, postupně do ní přidáváme vejce. Promícháme a zapracujeme mouku s práškem do pečiva a mleté mandle. Nakonec přimícháme hrozinky, mandlové plátky a jogurt.
  2. Těsto nalijeme do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené koláčové formy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
  3. Příprava polevy: V kastrůlku smícháme cukr, citronovou šťávu a med. Povaříme 15-20 minut na sirup.
  4. Upečený koláč propícháme kovovou jehlou a polijeme mírně vychladlou polevou.
  5. Podáváme s ušlehanou smetanou.