Jogurtový koláč s citronovou polevou
Ingredience
Citronová šťáva |
250 ml |
Cukr moučkový |
250 g |
Med včelí |
250 ml |
Citronová kůra |
1 kávová lžička |
Cukr moučkový |
175 g |
Hrozinky |
250 g |
Jogurt bílý |
200 g |
Kypřicí prášek do pečiva |
2 kávová lžička |
Mandle mleté |
250 g |
Mandle plátky |
125 g |
Máslo čerstvé |
125 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
250 g |
Smetana 33% (šlehačka) |
250 ml |
Vejce slepičí |
4 ks |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- V míse smícháme změklé máslo, cukr a citronovou kůru. Šlehačem zlehka vyšleháme pěnu, postupně do ní přidáváme vejce. Promícháme a zapracujeme mouku s práškem do pečiva a mleté mandle. Nakonec přimícháme hrozinky, mandlové plátky a jogurt.
- Těsto nalijeme do máslem vymazané a pečicím papírem vyložené koláčové formy, vložíme do středně vyhřáté trouby a pečeme 35-40 minut dozlatova.
- Příprava polevy: V kastrůlku smícháme cukr, citronovou šťávu a med. Povaříme 15-20 minut na sirup.
- Upečený koláč propícháme kovovou jehlou a polijeme mírně vychladlou polevou.
- Podáváme s ušlehanou smetanou.