Labužnická terina
Ingredience
Česnek |
1 ks |
Pepř bílý |
0.5 kávová lžička |
Sůl |
1 kávová lžička |
Telecí kýta |
250 g |
Houby čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
2 polévková lžíce |
Paprika červená |
0.5 ks |
Paprika žlutá |
0.5 ks |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Sůl |
2 špetka |
Houby nakládané |
200 g |
Hovězí svíčková |
400 g |
Šunka parmská |
100 g |
-
Doba přípravy: 40 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Omyté telecí maso pokrájíme na kusy a jemně pomeleme. Mleté maso dáme do mísy, ochutíme solí, bílým pepřem, přidáme drobně pokrájený česnek, směs promícháme. Čerstvé houby (hřiby, lišky aj.) nakrájíme, osolíme, opepříme, na rozpuštěném másle krátce podusíme, přidáme k mletému masu. Zelenou a červenou papriku omyjeme, zbavíme jádřinců a z každé 1/2 nakrájíme na kostičky, které přidáme s kuličkami zeleného pepře k mletému masu, znovu vše promícháme.
- Chlebíčkovou formu vyložíme alobalem (2x větší, než je forma) a následně uzenou šunkou tak, aby konce šunky visely přes okraj minimálně 4 cm.
- Formu naplníme polovinou mletého masa, na něj položíme hovězí svíčkovou vcelku a zakryjeme ji druhou polovinou mletého masa. Plátky šunky, které přečnívají přes okraj, přeložíme na povrch náplně, pak dobře uzavřeme alobalem a dáme do předehřáté trouby. Pečeme při 180 °C přibližně 1 hodinu.
- Upečenou terinu servírujeme teplou i studenou a podáváme ji s nakládanými houbami.