Čokoládový dort s pomerančem
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Čokoláda hořká |
100 g |
Cukr krupice |
300 g |
Cukr třtinový |
400 g |
Máslo čerstvé |
250 g |
Mléko - podmáslí |
125 ml |
Pomerančová kůra |
2 kávová lžička |
Samokypřicí mouka |
250 g |
Soda jedlá |
1 kávová lžička |
Vejce slepičí |
5 ks |
Voda pitná |
225 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 8 porcí
- Mouku smícháme se sodou, čokoládu rozpustíme ve vodní lázni. Utřeme spolu máslo, cukr třtinový a po jednom-tři vejce, přidáme čokoládu, lžičku nasekané pomerančové kůry a podmáslí s vroucí vodou.
- Vypracujeme těsto, dáme ho do dvou vymazaných forem s pečícím papírem a pečeme je 30 minut v předehřáté troubě. 5 minut je necháme chladnout, pak je vyklopíme.
- Smícháme si cukr krupici, dva bílky, citronovou šťávu a necháme je rozpustit se ve vodní lázni. Pak je odstavíme a šleháme do vychladnutí.
- Na jednu vrstvu dortu natřeme půl krému a přiklopíme ji druhým korpusem. Zbytek krému natřeme na povrch a strany dortu a dort ozdobíme zbytkem pomerančové kůry.