Drůbeží paštika se smrži
Ingredience
Cukr krupice |
1.5 polévková lžíce |
Hořčice |
4 polévková lžíce |
Kopr čerstvý |
2 polévková lžíce |
Ocet vinný |
2 polévková lžíce |
Olej olivový |
4 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
0.5 dl |
Vaječný žloutek slepičí |
1 ks |
Máslo čerstvé |
175 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
350 g |
Voda pitná |
3 polévková lžíce |
Krůtí prsa |
250 g |
Kuřecí prsa |
250 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Slanina vepřová |
200 g |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vaječný bílek slepičí |
2 ks |
Petržel kudrnka |
2 polévková lžíce |
Smrže sušené |
80 g |
-
Doba přípravy: 60 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout.
- Sušené smrže namočíme do vody asi na 1 hodinu. Potom je dobře propláchneme, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno.
- Omytá kuřecí a krůtí prsa spolu se slaninou nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme k nim sůl, pepř, 2 dl smetany a 2 bílky. Vše rozmixujeme, z mixéru přendáme masovou směs do mísy a dáme do chladničky. Omytou zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.
- V pánvi si rozehřejeme 50 g másla a smrže podusíme. Vychladlé houby a petrželku přidáme k rozmixovanému masu, dobře vše prohněteme a utvoříme váleček.
- Na pomoučeném vále si z připraveného těsta vyválíme tenký plát, do středu položíme váleček z masa, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, váleček zavineme do těsta a pevně uzavřeme z každé strany. Poté zavinuté maso vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, uprostřed válečku si vykrojíme malý otvor a posadíme do něj malý komínek, který jsme si vytvořily z alobalu. Těsto potřeme zbylým vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova přibližně 35-45 minut.
- Během pečení si připravíme hořčičnou omáčku: do misky dáme 0,5 dl smetany, 1 čerstvý žloutek, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 a 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce drobně pokrájeného kopru a vše dobře vymícháme dohladka.
- Upečenou paštiku nakrájíme na plátky a podáváme horkou s 1-2 lžícemi hořčičné omáčky.