Drůbeží paštika se smrži

Ingredience


Cukr krupice 1.5 polévková lžíce
Hořčice 4 polévková lžíce
Kopr čerstvý 2 polévková lžíce
Ocet vinný 2 polévková lžíce
Olej olivový 4 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 0.5 dl
Vaječný žloutek slepičí 1 ks
Máslo čerstvé 175 g
Mouka pšeničná hladká T 650 350 g
Voda pitná 3 polévková lžíce
Krůtí prsa 250 g
Kuřecí prsa 250 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Slanina vepřová 200 g
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vaječný bílek slepičí 2 ks
Petržel kudrnka 2 polévková lžíce
Smrže sušené 80 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. V míse promícháme hladkou mouku se 175 g měkkého másla, přidáme 3-5 lžic vlažné vody, promícháme a rukou vypracujeme vláčné těsto, které zabalíme do fólie a necháme odpočinout.
  2. Sušené smrže namočíme do vody asi na 1 hodinu. Potom je dobře propláchneme, necháme odkapat a pokrájíme nadrobno.
  3. Omytá kuřecí a krůtí prsa spolu se slaninou nakrájíme na kostičky, dáme do mixéru, přidáme k nim sůl, pepř, 2 dl smetany a 2 bílky. Vše rozmixujeme, z mixéru přendáme masovou směs do mísy a dáme do chladničky. Omytou zelenou petrželku pokrájíme nadrobno.
  4. V pánvi si rozehřejeme 50 g másla a smrže podusíme. Vychladlé houby a petrželku přidáme k rozmixovanému masu, dobře vše prohněteme a utvoříme váleček.
  5. Na pomoučeném vále si z připraveného těsta vyválíme tenký plát, do středu položíme váleček z masa, okraje těsta potřeme rozšlehaným vejcem, váleček zavineme do těsta a pevně uzavřeme z každé strany. Poté zavinuté maso vložíme na pekáč vyložený pečícím papírem, uprostřed válečku si vykrojíme malý otvor a posadíme do něj malý komínek, který jsme si vytvořily z alobalu. Těsto potřeme zbylým vajíčkem a dáme do předehřáté trouby péct. Pečeme při 200 °C dozlatova přibližně 35-45 minut.
  6. Během pečení si připravíme hořčičnou omáčku: do misky dáme 0,5 dl smetany, 1 čerstvý žloutek, 4 lžíce hořčice, 4 lžíce olivového oleje, 2 lžíce vinného octa, 1 a 1/2 lžičky cukru, 2 lžíce drobně pokrájeného kopru a vše dobře vymícháme dohladka.
  7. Upečenou paštiku nakrájíme na plátky a podáváme horkou s 1-2 lžícemi hořčičné omáčky.