Jemná terina z krocana s olivami
Ingredience
Chléb toastový |
125 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Sherry brandy |
2 polévková lžíce |
Smetana 33% (šlehačka) |
2 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 kávová lžička |
Vejce slepičí |
3 ks |
Česnek |
2 ks |
Cibule |
1 ks |
Pepř černý mletý |
0.5 kávová lžička |
Petržel kudrnka |
1 polévková lžíce |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Vepřová plec |
600 g |
Bobkový list |
2 ks |
Krůtí prsa |
500 g |
Olej olivový |
0.5 polévková lžíce |
Olivy černé |
50 g |
Olivy zelené |
50 g |
Ořechy vlašské |
50 g |
Pomeranče |
1 ks |
Slanina vepřová |
250 g |
Tymián čerstvý |
1 ks |
-
Doba přípravy: 45 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
- Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
- Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
- Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
- Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
- Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.
- Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.