Jemná terina z krocana s olivami

Ingredience


Chléb toastový 125 g
Pepř bílý 1 kávová lžička
Sherry brandy 2 polévková lžíce
Smetana 33% (šlehačka) 2 polévková lžíce
Sůl 0.5 kávová lžička
Vejce slepičí 3 ks
Česnek 2 ks
Cibule 1 ks
Pepř černý mletý 0.5 kávová lžička
Petržel kudrnka 1 polévková lžíce
Sůl 0.5 polévková lžíce
Vepřová plec 600 g
Bobkový list 2 ks
Krůtí prsa 500 g
Olej olivový 0.5 polévková lžíce
Olivy černé 50 g
Olivy zelené 50 g
Ořechy vlašské 50 g
Pomeranče 1 ks
Slanina vepřová 250 g
Tymián čerstvý 1 ks
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Do mixeru dáme vajíčka, smetanu, sůl, pepř, sherry brandy, na kostičky nakrájený toustový chléb a vše rozmixujeme. Omytou petrželku s očištěnou cibulí a česnekem pokrájíme nadrobno.
  2. Vepřové omyté maso nakrájíme na kusy a pomeleme najemno na masovém strojku. Maso dáme do mísy, ochutíme solí, pepřem, promícháme, přidáme rozmixovanou směs a znovu vše důkladně promícháme. Necháme odpočinout na chladném místě.
  3. Mezitím si krocaní prsa omyjeme, nakrájíme na plátky silné asi 2 cm, které pokrájíme na proužky. Třetinu z těchto proužků ještě nakrájíme na malé kousky a přimícháme je do masové směsi. Ostatní krůtí maso v míse osolíme, opepříme, pokapeme olivovým olejem a promícháme.
  4. Nakládané černé a zelené olivy rozkrájíme.
  5. Nádobu na terinu vyložíme tenkými dlouhými plátky slaniny tak, aby konce visely přes okraj nádoby minimálně 5 cm.
  6. Nádobu naplníme 1/2 masové směsi, na ni rozložíme vrstvu oliv, na to dáme vlašské ořechy, potom narovnáme vrstvu krůtího masa, znovu ořechy a vrstvu oliv. Vše zakryjeme masovou směsí. Uhladíme a povrch zakryjeme přečnívajícími konci slaniny. Navrch položíme bobkové listy, stonek tymiánu, nádobu uzavřeme, vložíme do hlubokého pekáče s vařící vodou a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme 1 a 1/2 hodiny při 175 °C. Upečenou terinu necháme vychladnout, a poté ji dáme do chladničky minimálně na 12 hodin odpočinout.
  7. Před podáváním odstraníme bobkové listy s tymiánem, krocaní terinu nakrájíme na plátky a servírujeme s plátky pomeranče.