Terina z kachních jater s mandlemi
Ingredience
Brandy Armagnac |
2 cl |
Jablka |
2 ks |
Játra kachní |
1 kg |
Mandle |
50 g |
Pepř bílý |
2 kávová lžička |
Salát hlávkový |
1 ks |
Sůl mořská |
15 g |
Víno portské |
4 cl |
Voda pitná |
0.5 l |
-
Doba přípravy: 35 min
-
Doba vaření: 45 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Kachní játra omyjeme. Odkapaná játra zbavíme žilek a šlach, dáme je do mísy a necháme přibližně hodinu v pokojové teplotě odstát. Potom je osolíme mořskou solí, opepříme, zalijeme portským vínem a Armagnacem.
- Zakryjeme a necháme přes noc v této marinádě.
- Druhý den do jater přimícháme oloupaná jádra mandlí. Formu na terinu vyložíme alobalem (2x větší než je obsah nádoby) a naplníme ji kachními játry s mandlemi i s marinádou, dobře terinu alobalem uzavřeme a nádobu ponoříme do hlubokého pekáče s vroucí vodou, kterou dáme do předem vyhřáté trouby. Pečeme při 150°C přibližně 45 minut.
- Terinu s játry po upečení necháme vychladnout, pak ji zatížíme a dáme přes noc do chladničky. Druhý den játra vyklopíme, opatrně sebereme vylisovaný tuk, který znovu rozehřejeme a celou játrovou terinu rovnoměrně přelijeme.
- Když tuk zatuhne, terinu z kachních jater pokrájíme na porce a podáváme obloženou čerstvým hlávkovým salátem a nakrájenými jablky na měsíčky.