Artyčoky á la barigoule

Ingredience


Anglická slanina 150 g
Artyčoky 250 g
Bazalka 6 g
Česnek 2 stroužek
Cibule 80 g
Citronová šťáva 40 ml
Olej olivový 48 ml
Pepř černý mletý 2 špetka
Protlak rajčatový 36 ml
Rajčata 150 g
Sůl 2 špetka
Tymián sušený 1 špetka
Víno bílé 150 ml
Voda pitná 500 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou.
  2. Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky.
  3. Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme.
  4. Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.
  5. Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut.
  6. Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit.
  7. V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut.
  8. K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou.
  9. Artyčoky podáváme přelité omáčkou.