Artyčoky á la barigoule
Ingredience
Anglická slanina |
150 g |
Artyčoky |
250 g |
Bazalka |
6 g |
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
80 g |
Citronová šťáva |
40 ml |
Olej olivový |
48 ml |
Pepř černý mletý |
2 špetka |
Protlak rajčatový |
36 ml |
Rajčata |
150 g |
Sůl |
2 špetka |
Tymián sušený |
1 špetka |
Víno bílé |
150 ml |
Voda pitná |
500 ml |
-
Doba přípravy: 15 min
-
Doba vaření: 60 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Artyčoky zbavíme dřevnatého stonku a rozstřihneme je nůžkami na třetinu délky listů. Lžičkou odstraníme střed. Takto připravené artyčoky zakapeme citrónovou šťávou.
- Rajčata omyjeme a pokrájíme na srpky.
- Cibuli a česnek oloupeme. Cibuli pokrájíme na drobné kousky, česnek rozetřeme.
- Anglickou slaninu pokrájí na drobnější kousky, přelijeme vařící vodou a necháme okapat.
- Okapanou slaninu necháme zprudka osmahnout na rozpáleném oleji, přimícháme pokrájenou cibuli a česnek. Za stálého míchání smažíme 5 minut.
- Poté přisypeme rajčata a necháme 5 minut povařit.
- V hrnci necháme rozehřát olej a osmažíme na něm artyčoky. Necháme na mírném plameni smažit 10 minut.
- K artyčokům přilijeme víno, osolíme, opepříme a necháme opět povařit cca 5 minut. Pak přidáme rajčatový protlak, tymián a pod pokličkou dusíme 25 minut. Na závěr dochutíme nasekanou bazalkou.
- Artyčoky podáváme přelité omáčkou.