Galantina s kuřecím masem a cuketou

Ingredience


Bazalka 1 ks
Bobkový list 2 ks
Petržel - nať 1 ks
Tymián sušený 1 ks
Celer řapíkatý 100 g
Cuketa 100 g
Kmín drcený 1 kávová lžička
Kuře 1.5 kg
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Slanina vepřová 100 g
Sůl 1.5 polévková lžíce
Vepřová kůže 1 ks
Vepřová plec 500 g
Vývar drůbeží 500 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěné a omyté kuře zbavíme kůže tak, aby zůstala v celku. Kůži osolíme, opepříme, posypeme drceným kmínem poklademe na ni (z vnitřní strany) plátky slaniny a opatrně odložíme stranou. Pak kuře vykostíme, čisté maso pokrájíme na malé kousky a odložíme do mísy s předem pomletým vepřovým masem. Malou cuketu oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme ji na malé kostky.
  2. K masu přidáme sůl, pepř, česnek, cuketu, vše dobře promícháme a rozložíme ho na ochucenou stáhnutou kůži. Pevně ji zavineme do rolády a masový váleček převážeme nití. Pekáč vyložíme čistou vepřovou kůží, na něj položíme masovou roládu, přidáme svazek zelených bylinek s řapíkatým celerem a zalijeme drůbežím vývarem. Pekáč zakryjeme a maso vaříme při mírné teplotě přibližně 3 hodiny.
  3. Uvařenou roládu necháme ve vývaru vychladnout, pak ji vyjmeme, dáme na mísu odkapat a zatížíme závažím. Zakryjeme a dáme na 2 dny zatížené maso do lednice.
  4. Po dvou dnech z galantiny sejmeme závaží, odstraníme niť a nakrájíme porce.