Galantina s kuřecími prsy a madeirovým želé
Ingredience
Česnek |
2 stroužek |
Cibule |
2 ks |
Hovězí vývar základní |
500 ml |
Hřebíček |
6 ks |
Kuře |
1.5 kg |
Mrkev kořen |
2 ks |
Ořechy vlašské |
50 g |
Pepř bílý |
1 kávová lžička |
Pepř černý celý |
1 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
1 kávová lžička |
Petržel - nať |
1 polévková lžíce |
Rozmarýn čerstvý |
1 ks |
Salát ledový |
1 ks |
Slanina vepřová |
100 g |
Sůl |
1.5 polévková lžíce |
Vepřová kůže |
1 ks |
Vepřová plec |
500 g |
Víno madeira |
3 polévková lžíce |
-
Doba přípravy: 50 min
-
Doba vaření: 210 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěné a omyté kuře vykostíme tak, abychom neporušili kůži. Prsa a stehna pokrájíme na tenké nudličky a odložíme je do misky. Ostatní odkrojené maso posekáme nadrobno.
- Vepřové maso omyjeme, pokrájíme na kousky a jemně pomeleme na masovém strojku. Mleté maso dáme do mísy s posekaným kuřecím masem, přidáme sůl, pepř, drobně pokrájenou omytou zelenou petržel, česnek a vše důkladně promícháme. Slaninu pokrájíme na nudličky.
- Kuřecí kůži posolíme, opepříme, rozložíme na ni nudličky kuřecího masa, na ně rovnoměrně rozložíme masovou směs, pak nudličky slaniny a vlašské ořechy.
- Kůži z křídel a stehen přehneme dovnitř a celé kuře zabalíme do pevné rolády, kterou převážeme nití. Pekáč vyložíme vepřovou kůží, na ni položíme kuřecí galantinu, osolíme ji, vedle ní položíme mrkev, cibuli, celý pepř, hřebíček a snítku čerstvého rozmarýnu. Opatrně zalijeme drůbežím vývarem, pekáč zakryjeme a vaříme při mírné teplotě 3 hodiny. Uvařenou galantinu vyjmeme z vývaru až po vychladnutí, maso necháme odkapat, pak ho zatížíme závažím (1,5 kg) a dáme na 2 dny do chladničky.
- Vývar přecedíme a v druhém hrnci vaříme, dokud nezačne mít podobu želé. Odstavíme, přimícháme madeiru a necháme ztuhnout. Madeirové želé pak nakrájíme na kostky.
- Galantinu po dvou dnech zbavíme nití, nakrájíme na plátky a servírujeme s kostkami želé a ledovým salátem.