Šlehačkový aspik s krevetami
Ingredience
Citronová šťáva |
1 polévková lžíce |
Cukr krupice |
1 špetka |
Pepř černý mletý |
1 špetka |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
1 špetka |
Víno bílé |
1.25 dl |
Želatina |
5 plátek |
Artyčoky sterilované |
6 ks |
Dýně |
75 g |
Krevety tygří - loupané |
300 g |
Mrkev kořen |
150 g |
Žampiony - sterilované |
75 g |
-
Doba přípravy: 25 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Očištěnou, omytou a rozkrojenou mrkev a plátek oranžové dýně si uvaříme v mírně osolené vodě. Vaříme přibližně 10 minut. Uvařenou mrkev s dýní pokrájíme na kostičky a odložíme do hlubší mísy. Nakládaná srdíčka artyčoků a žampiony scedíme z nálevu, drobně pokrájíme a přidáme k mrkvi. Ještě k zelenině přimícháme krevety.
- Želatinu dáme do vody na 5 minut nabobtnat. V hrnci si ohřejeme (na asi 50 °C) bílé víno, ochutíme ho citronovou šťávou, solí, cukrem a bílým pepřem. Pak do vína dáme vymačkanou želatinu, promícháme a necháme ji rozpustit. Nevaříme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji přimícháme do vína.
- Zeleninu s krevetami rozdělíme do skleněných pohárů, zalijeme je "vínovo-šlehačkovou" hmotou a dáme je minimálně na 7 hodin do chladničky ztuhnout.
- Šlehačkový aspik podáváme jako předkrm.