Šlehačkový aspik s krevetami

Ingredience


Citronová šťáva 1 polévková lžíce
Cukr krupice 1 špetka
Pepř černý mletý 1 špetka
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1 špetka
Víno bílé 1.25 dl
Želatina 5 plátek
Artyčoky sterilované 6 ks
Dýně 75 g
Krevety tygří - loupané 300 g
Mrkev kořen 150 g
Žampiony - sterilované 75 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Očištěnou, omytou a rozkrojenou mrkev a plátek oranžové dýně si uvaříme v mírně osolené vodě. Vaříme přibližně 10 minut. Uvařenou mrkev s dýní pokrájíme na kostičky a odložíme do hlubší mísy. Nakládaná srdíčka artyčoků a žampiony scedíme z nálevu, drobně pokrájíme a přidáme k mrkvi. Ještě k zelenině přimícháme krevety.
  2. Želatinu dáme do vody na 5 minut nabobtnat. V hrnci si ohřejeme (na asi 50 °C) bílé víno, ochutíme ho citronovou šťávou, solí, cukrem a bílým pepřem. Pak do vína dáme vymačkanou želatinu, promícháme a necháme ji rozpustit. Nevaříme. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku a pomalu ji přimícháme do vína.
  3. Zeleninu s krevetami rozdělíme do skleněných pohárů, zalijeme je "vínovo-šlehačkovou" hmotou a dáme je minimálně na 7 hodin do chladničky ztuhnout.
  4. Šlehačkový aspik podáváme jako předkrm.