Kyjevská roštěná
Ingredience
Cibule |
250 g |
Hovězí roštěnka níz. peč. |
750 g |
Mouka pšeničná hladká T 650 |
100 g |
Okurky nakládané |
150 g |
Paprika mletá sladká |
20 g |
Salám jemný |
112 g |
Slanina vepřová |
50 g |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Sůl |
20 g |
Tuk |
150 g |
Vejce slepičí |
80 g |
Voda pitná |
900 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 90 min
-
Počet porcí: 10 porcí
- Hovězí roštěnec (nebo hovězí zadní maso) opláchneme a nakrájíme na plátky. Rozklepeme je do šíře a osolíme.
- Do středu plátků klademe nudličky salámu, okurky a části vařeného vejce. Plátky zavineme, upevníme je nití nebo párátkem a na povrchu osolíme.
- Cibuli oloupeme, nakrájíme na drobno a zpěníme na 2/3 tuku.
- Závitky v základu krátce opečeme, podlijeme vodou a přidáme na zbylém tuku zpěněnou mletou papriku. Maso pod poklicí dusíme doměkka. Během dušení závitky obracíme a doléváme teplou vodou.
- Měkké závitky vyjmeme a odstraníme nitě nebo párátka. Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažnou vodou a rozšleháme. Za občasného míchání provaříme.
- Asi v polovině varu přilijeme smetanu. Provařenou omáčku procedíme přes hustý cedník na maso, osolíme a ještě krátce povaříme.
- Slaninu nakrájenou na menší kostičky částečně roztavíme a vlijeme do hotové omáčky. Vše krátce povaříme.