Medailonky z ďasa na jarní zelenině
Ingredience
Fenykl sladký - hlíza |
1 ks |
Máslo čerstvé |
100 g |
Mořský ďas |
600 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Olej olivový |
120 ml |
Pepř černý mletý |
5 g |
Pórek |
1 ks |
Šafrán |
1 špetka |
Šalotka |
6 ks |
Sůl |
5 g |
Tymián čerstvý |
240 g |
Vaječný žloutek slepičí |
2 ks |
Víno bílé |
50 ml |
Víno portské |
150 g |
Vývar rybí |
150 ml |
Zakysaná smetana |
50 g |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- V pánvi zahřejeme lžíci olivového oleje a zesklovatíme nadrobno nakrájenou šalotku. Podlijeme portským vínem a při střední teplotě necháme tekutinu odpařit. Do mísy dáme lístky tymiánu, změklé máslo, žloutky, přidáme směs z pánve a vše velmi dobře promícháme. Z papíru na pečení odstřihneme dlouhý pás, rozetřeme na něj v dlouhém pruhu portské máslo, zavineme a necháme 2 hodiny v chladničce ztuhnout.
- V pánví zahřejeme olivový olej (část si ponecháme na později), přidáme na tenké kroužky nakrájený pórek, na proužky nakrájenou mrkev a fenykl. Vše osmažíme. Přidáme špetku šafránu, podlijeme bílým vínem a provaříme. Podlijeme vývarem, osolíme a opepříme, vaříme pod pokličkou při střední teplotě asi 6-8 minut, aby byla zelenina ještě pevná. Zjemníme přidáním zakysané smetany, promícháme a dochutíme.
- V pánvi zahřejeme 2 lžíce olivového oleje. Naporcujeme filety na 4 díly a v horkém oleji z obou stran osolené a opepřené maso opečeme. Vložíme do trouby předehřáté na 150 °C a pečeme asi 8 minut. Poté filety poklademe na kolečka nakrájeným máslem a další 2 minuty dopékáme. Zeleninu rozdělíme na talíře, poklademe porcí ryby a ihned podáváme.