Jahodová zmrzlina
Ingredience
Cukr moučkový |
425 g |
Cukr vanilka |
1 ks |
Jahody zahradní |
1 kg |
Olej stolní |
1 kávová lžička |
Smetana 12% (konzumní) |
250 ml |
Želatina bílá plátky |
10 plátek |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 10 min
-
Počet porcí: 5 porcí
- Několik jahod si ponecháme na dozdobení, zbytek odstopkujeme a propasírujeme přes síto.
- V kastrolu přivedeme k varu 350g cukru se 2 lžícemi vody, přidáme želatinu namočenou do studené vody, odstavíme a mícháme, dokud se želé nerozpustí. Poté přidáme do směsi jahodové pyré a vanilkový cukr. Důkladně promícháme a necháme vychladnout.
- Mezitím ušleháme ze smetany a zbylého cukru tuhou šlehačku a přimícháme do jahodové směsi ve chvíli, kdy začne tuhnout. Formu lehce vymažeme, nalijeme směs, přidáme několik menších jahod a mrazíme 4-5hodin.
- Zmrazený dezert vyklopíme na mísu a dozdobíme zbylými jahodami. Ihned podáváme.