Jazyk pečený v alobalu
Ingredience
Anglická slanina |
80 g |
Cibule |
1 ks |
Citronová šťáva |
30 ml |
Citrony |
1 ks |
Hřebíček |
2 ks |
Máslo čerstvé |
200 g |
Mořský jazyk |
400 g |
Mrkev kořen |
1 ks |
Pažitka |
120 g |
Pepř černý celý |
10 ks |
Šalotka |
2 ks |
Smetana 12% (konzumní) |
60 ml |
Sůl |
10 g |
Víno bílé |
150 ml |
-
Doba přípravy: 20 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Jazyky vně i uvnitř nasolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Z hlav a ploutví, vody, soli, celého pepře, hřebíčku, cibule a kolečka nakrájené mrkve uvaříme vývar, který vaříme cca 20 minut. Procedíme a ještě vaříme, až se objem zredukuje přibližně na 120 ml.
- Připravíme čtyři kusy alobalu dvakrát větší, než jsou ryby, a vymažeme máslem. Ryby položíme doprostřed, na ně položíme vždy plátek slaniny a plátek citronu, vše zabalíme. Na plechu je vložíme na rošt do trouby předehřáté na 230 °C a pečeme zhruba 10-15 minut.
- Nadrobno nakrájíme šalotku a povaříme se smetanou, až se tekutina zredukuje na jednu lžíci. Rybí vývar povaříme se smetanou. Máslo se šalotkovo-vinnou směsí a pažitkou rozmixujeme na hladkou pastu. Při mírné teplotě zahřejeme rybí vývar, po kouscích za stálého šlehání přidáváme šalotkovo-pažitkové máslo, aby vznikla krémová omáčka.
- Balíčky s rybami opatrně otevřeme, ryby necháme vyklouznout na talíře, přelijeme omáčkou a nazdobíme slaninou a citrónem.