Jazyk pečený v alobalu

Ingredience


Anglická slanina 80 g
Cibule 1 ks
Citronová šťáva 30 ml
Citrony 1 ks
Hřebíček 2 ks
Máslo čerstvé 200 g
Mořský jazyk 400 g
Mrkev kořen 1 ks
Pažitka 120 g
Pepř černý celý 10 ks
Šalotka 2 ks
Smetana 12% (konzumní) 60 ml
Sůl 10 g
Víno bílé 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Jazyky vně i uvnitř nasolíme a pokapeme citrónovou šťávou. Z hlav a ploutví, vody, soli, celého pepře, hřebíčku, cibule a kolečka nakrájené mrkve uvaříme vývar, který vaříme cca 20 minut. Procedíme a ještě vaříme, až se objem zredukuje přibližně na 120 ml.
  2. Připravíme čtyři kusy alobalu dvakrát větší, než jsou ryby, a vymažeme máslem. Ryby položíme doprostřed, na ně položíme vždy plátek slaniny a plátek citronu, vše zabalíme. Na plechu je vložíme na rošt do trouby předehřáté na 230 °C a pečeme zhruba 10-15 minut.
  3. Nadrobno nakrájíme šalotku a povaříme se smetanou, až se tekutina zredukuje na jednu lžíci. Rybí vývar povaříme se smetanou. Máslo se šalotkovo-vinnou směsí a pažitkou rozmixujeme na hladkou pastu. Při mírné teplotě zahřejeme rybí vývar, po kouscích za stálého šlehání přidáváme šalotkovo-pažitkové máslo, aby vznikla krémová omáčka.
  4. Balíčky s rybami opatrně otevřeme, ryby necháme vyklouznout na talíře, přelijeme omáčkou a nazdobíme slaninou a citrónem.