Pečené filety z jazyka s bramborovo-hříbkovou kaší
Ingredience
Brambory |
400 g |
Cibulka jarní |
15 ks |
Cukr krupice |
1 špetka |
Hříbky čerstvé |
250 g |
Máslo čerstvé |
240 g |
Mořský jazyk |
1 kg |
Pepř černý mletý |
5 g |
Smetana 12% (konzumní) |
150 ml |
Sůl |
5 g |
Vývar z hovězích kostí |
250 ml |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupané cibulky nakrájíme nadrobno. V pánvičce rozehřejeme máslo, přidáme nakrájené cibulky, špetku cukru, osolíme a opepříme. Zastříkneme vodou, přivedeme k varu a cca 25 minut dusíme na mírném ohni. Uchováme teplé ve vodní lázni.
- Houby nakrájíme nahrubo. Uvaříme brambory doměkka. Scedíme a rozmačkáme, do směsí přidáme nasekané houby, smetanu, máslo, osolíme, opepříme a našleháme na jemnou kaši.
- Vývar přivedeme k varu a množství zredukujeme na polovinu. V dalším hrnci necháme zezlátnout máslo, do kterého všleháme zredukovaný vývar. Zhoustlou omáčku uchováme v teplé vodní lázni.
- Omyté a osušené filety osolíme a opepříme. V pánvi rozpálíme máslo a filety zprudka opékáme. Přemístíme do pekáčku a 5 minut dopékáme v troubě předehřáté na cca 180 °C.
- Filety položíme na předehřáté talíře, doplníme kaší, opečenými cibulkami a zlehka zalijeme omáčkou.