Aspik s rajčaty

Ingredience


Majonéza 2 polévková lžíce
Petržel kudrnka 4 ks
Balsamico ocet 1 polévková lžíce
Česnek 2 stroužek
Olej olivový 3 polévková lžíce
Oregano sušené 0.5 kávová lžička
Pepř černý mletý 2 kávová lžička
Rajčata 1 kg
Šalotka 4 ks
Sůl 0.75 polévková lžíce
Želatina 9 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Masitá zralá rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme je, rozkrojíme a zbavíme semen. Pak rajčata pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, potom přidáme rajčata, sůl, pepř, oregano, balsamikový ocet a vše dusíme asi 10 minut pod pokličkou.
  2. Mezitím si želatinu dáme do studené vody na 5 minut nabobtnat.
  3. Podušená rajčata odstavíme z plotny a přimícháme k nim nabobtnalou želatinu.
  4. Formu ve tvaru věnce vypláchneme studenou vodou a pak ji naplníme aspikem s rajčaty. Když vychladne, dáme ji do chladničky na 3 hodiny zatuhnout. Okraje aspiku uvolníme špičkou nože, formu krátce ponoříme do horké vody a aspik vyklopíme na mísu.
  5. Nakrájený aspik ozdobíme kopečkem majonézy a snítkami petrželky.