Aspik s rajčaty
Ingredience
Majonéza |
2 polévková lžíce |
Petržel kudrnka |
4 ks |
Balsamico ocet |
1 polévková lžíce |
Česnek |
2 stroužek |
Olej olivový |
3 polévková lžíce |
Oregano sušené |
0.5 kávová lžička |
Pepř černý mletý |
2 kávová lžička |
Rajčata |
1 kg |
Šalotka |
4 ks |
Sůl |
0.75 polévková lžíce |
Želatina |
9 plátek |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Masitá zralá rajčata spaříme vařící vodou, oloupeme je, rozkrojíme a zbavíme semen. Pak rajčata pokrájíme nadrobno. Oloupanou cibuli a česnek nakrájíme nadrobno. V pánvi na rozehřátém oleji zpěníme cibuli s česnekem, potom přidáme rajčata, sůl, pepř, oregano, balsamikový ocet a vše dusíme asi 10 minut pod pokličkou.
- Mezitím si želatinu dáme do studené vody na 5 minut nabobtnat.
- Podušená rajčata odstavíme z plotny a přimícháme k nim nabobtnalou želatinu.
- Formu ve tvaru věnce vypláchneme studenou vodou a pak ji naplníme aspikem s rajčaty. Když vychladne, dáme ji do chladničky na 3 hodiny zatuhnout. Okraje aspiku uvolníme špičkou nože, formu krátce ponoříme do horké vody a aspik vyklopíme na mísu.
- Nakrájený aspik ozdobíme kopečkem majonézy a snítkami petrželky.