Anglická cibulová paštika s jablky

Ingredience


Cibule 500 g
Jablka 500 g
Listové těsto 250 g
Máslo čerstvé 3 polévková lžíce
Pepř černý mletý 2 kávová lžička
Šalvěj čerstvá 2 kávová lžička
Sůl 0.5 polévková lžíce
Sýr Parmezán 150 g
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Oloupeme a omyjeme jablka s cibulí. Jablka bez jádřinců nakrájíme na tenké plátky, které odložíme. Cibuli nakrájíme na kolečka.
  2. Na pomoučeném vále z čerstvého listového těsta rozválíme těsto na páj, silné asi 5 mm. Nožem vykrojíme jeden kulatý plát, větší než je forma a druhý menší plát, velký jako je průměr formy. Menší plát použijeme jako víko.
  3. Formu vyložíme větším plátem tak, aby okraje přečnívaly přes okraj formy. Pak budeme střídavě na těsto skládat vrstvy: jablka-cibule-jablka-cibule. Každou vrstvu posolíme, opepříme, posypeme troškou nastrouhaného parmezánu a posypeme šalvějovými potrhanými lístky. Poslední vrstvu zakryjeme víkem z těsta, na který přehneme přečnívající okraje. Těsto potřeme vodou, doprostřed si uděláme malý otvor kvůli unikající páře. Na těsto nakonec položíme tenké plátky másla.
  4. Paštiku pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 190 °C dozlatova.
  5. Anglickou paštiku podáváme teplou i vychlazenou.