Anglická cibulová paštika s jablky
Ingredience
Cibule |
500 g |
Jablka |
500 g |
Listové těsto |
250 g |
Máslo čerstvé |
3 polévková lžíce |
Pepř černý mletý |
2 kávová lžička |
Šalvěj čerstvá |
2 kávová lžička |
Sůl |
0.5 polévková lžíce |
Sýr Parmezán |
150 g |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 30 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Oloupeme a omyjeme jablka s cibulí. Jablka bez jádřinců nakrájíme na tenké plátky, které odložíme. Cibuli nakrájíme na kolečka.
- Na pomoučeném vále z čerstvého listového těsta rozválíme těsto na páj, silné asi 5 mm. Nožem vykrojíme jeden kulatý plát, větší než je forma a druhý menší plát, velký jako je průměr formy. Menší plát použijeme jako víko.
- Formu vyložíme větším plátem tak, aby okraje přečnívaly přes okraj formy. Pak budeme střídavě na těsto skládat vrstvy: jablka-cibule-jablka-cibule. Každou vrstvu posolíme, opepříme, posypeme troškou nastrouhaného parmezánu a posypeme šalvějovými potrhanými lístky. Poslední vrstvu zakryjeme víkem z těsta, na který přehneme přečnívající okraje. Těsto potřeme vodou, doprostřed si uděláme malý otvor kvůli unikající páře. Na těsto nakonec položíme tenké plátky másla.
- Paštiku pečeme v předehřáté troubě 30 minut při 190 °C dozlatova.
- Anglickou paštiku podáváme teplou i vychlazenou.