Zeleninový aspik s ovčím sýrem

Ingredience


Brokolice 100 g
Květák 100 g
Mrkev kořen 100 g
Pepř černý mletý 1.5 kávová lžička
Smetana 33% (šlehačka) 2.5 dl
Sůl 1.5 kávová lžička
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino 200 g
Voda pitná 3.75 dl
Zakysaná smetana 1.25 dl
Želatina 6 plátek
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Květák, brokolici a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme. Každou
  2. zeleninu uvaříme doměkka, zvlášť ve 125 ml osolené vody.
  3. Uvařenou zeleninu, (každou zvlášť) i s vývarem rozmixujeme a opepříme.
  4. Dáme do studené vody nabobtnat želatinu, rozdělíme ji na 3 díly a každý díl vymačkané želatiny rozpustíme v zeleninovém pyré.
  5. Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, smícháme ji se zakysanou smetanou a rozdělíme na 3 díly a do každého pyré přimícháme díl smetanové směsi.
  6. Ovčí sýr rozdělíme na 2 díly.
  7. Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Nejdříve navrstvíme květákové pyré, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem a necháme 10 minut v mrazničce, pak navrstvíme brokolicové pyré, opět posypeme sýrem a též odložíme na 10 minut do mrazničky. Nakonec dáme vrstvu pyré z mrkve a zakryjeme fólií.
  8. Aspik chladíme 10 hodin, pak ho vyklopíme, nakrájíme a podáváme s čerstvou zeleninou.