Zeleninový aspik s ovčím sýrem
Ingredience
Brokolice |
100 g |
Květák |
100 g |
Mrkev kořen |
100 g |
Pepř černý mletý |
1.5 kávová lžička |
Smetana 33% (šlehačka) |
2.5 dl |
Sůl |
1.5 kávová lžička |
Sýr ovčí tvrdý - Pecorino |
200 g |
Voda pitná |
3.75 dl |
Zakysaná smetana |
1.25 dl |
Želatina |
6 plátek |
-
Doba přípravy: 30 min
-
Doba vaření: 20 min
-
Počet porcí: 4 porce
- Květák, brokolici a mrkev očistíme, omyjeme a pokrájíme. Každou
- zeleninu uvaříme doměkka, zvlášť ve 125 ml osolené vody.
- Uvařenou zeleninu, (každou zvlášť) i s vývarem rozmixujeme a opepříme.
- Dáme do studené vody nabobtnat želatinu, rozdělíme ji na 3 díly a každý díl vymačkané želatiny rozpustíme v zeleninovém pyré.
- Vyšleháme smetanu na tuhou šlehačku, smícháme ji se zakysanou smetanou a rozdělíme na 3 díly a do každého pyré přimícháme díl smetanové směsi.
- Ovčí sýr rozdělíme na 2 díly.
- Formu na terinu vyložíme potravinářskou fólií. Nejdříve navrstvíme květákové pyré, posypeme nastrouhaným ovčím sýrem a necháme 10 minut v mrazničce, pak navrstvíme brokolicové pyré, opět posypeme sýrem a též odložíme na 10 minut do mrazničky. Nakonec dáme vrstvu pyré z mrkve a zakryjeme fólií.
- Aspik chladíme 10 hodin, pak ho vyklopíme, nakrájíme a podáváme s čerstvou zeleninou.