Špíz z mořského jazyka se zeleninou

Ingredience


Česnek 2 stroužek
Chřest bílý 200 g
Chřest zelený 150 g
Cukr krupice 5 g
Estragon 10 g
Fazolové lusky zelené 150 g
Hrášek 50 g
Kerblík 10 g
Limetka 30 ml
Máslo čerstvé 50 g
Mořský jazyk 800 g
Mrkev kořen 120 g
Olej olivový 60 ml
Pepř černý mletý 5 g
Rozmarýn čerstvý 20 g
Sůl 5 g
Vývar zeleninový 150 ml
hodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnoceníhodnocení
  1. Ve velkém hrnci uvedeme do varu osolenou vodu, přidáme očištěné podélně rozpůlené mrkve a bílé chřesty a 4 minuty vaříme. Zelený chřest také očistíme a podélně rozpůlíme, přidáme do hrnce a další 2 minuty povaříme. Přidáme na polovinu překrojené hráškové lusky a fazolkové lusky a vaříme ještě 2 minuty. Zeleninu slijeme do hrnce a přidáme k ní zeleninový vývar, estragon, máslo a cukr, dochutíme solí a pepřem a odstavíme.
  2. Rybí filety očistíme, osolíme a opepříme a pokapeme limetkovou štávou. Z rozmarýnových větviček očistíme do dvou třetin délky jehličky a filety větvičkami vlnovitě napíchneme. V pánvi zahřejeme olivový olej, osmahne na něm nadrobno nasekaný česnek, přidáme rybí špízy a z každé strany je 2 minuty opékáme.
  3. Zeleninu rozdělíme na talíře, na ni položíme křížem špízy a ihned servírujeme ozdobené kerblíkem.